Hopp til hovedinnhold

Hvorfor er det så viktig å bevege seg 30 minutter om dagen? Mennesket er skapt for bevegelse. Et stillesittende liv fører derfor til økt sykdomsrisiko. Regelmessig fysisk aktivitet og trening kan forebygge sykdom. Og til og med kurere en rekke sykdommer. Så enkelt er det egentlig. Men likevel så vanskelig!

Det er lett å tro at all aktivitet må være idrettspreget trening, og glemme den fysiske aktiviteten i hverdagen – det å måke snø er god trening både for hjertet og for muskulaturen, og høyaktuelt nå som snøen laver ned i store mengder.

Hverdagstrim med snømåking

Enten du bruker en stor eller liten snøskuffe, så blir du fort varm i trøya får høyere puls når du måker snø. Snømåking er god hverdagstrim. Som med all annen fysisk aktivitet er det en fordel å varme opp med å ta det litt pent i starten – du skal trene hjerte og muskulatur, ikke pådra deg en vond rygg!

Hogge, kappe og kløve ved

Det er ikke uten grunn at mange av våre store langrennsløpere på 50- og 60-tallet jobbet som tømmerhuggere ved siden av skitreningen. Og de av dere som har sett Rocky-filmene, har sikkert fått med dere sekvensene der Rocky hugger og kapper ved – mens hans motstandere driver med hi-tec treningsutstyr. Grunnen er enkel: Vedhogst er tungt – selv med motorsag og vedkløver! Og vil du ha en hard økt, bytter du ut vedkløveren med en kløveøks. 

Hagearbeid

Spa og vend en liten grønnsakshage. Bruk trillebår til å kjøre bort stein og ugrass. Beskjær trær og hold hekken velfrisert og fin. Mange typer hagearbeid er fin trening. Å slå plenen er en av de. Har du en plen som du bruker 30 minutter eller mer på å slå, så har du jo gått i 30 minutter eller mer. Og som bonus får du en velstelt hage!

Hverdagstrim med barna

Har du aldri gått opp en lang motbakke med barnevogn? Da burde du prøve hvis muligheten byr seg – det er tyngre enn man skulle tro. Eller hva med å dra junior på kjelke? Bruke sparken en tur ned til nærbutikken mens du legger litt ekstra kraft i frasparkene? Det er bare fantasien som setter grenser.

Kilde: Aktivitetshåndboken fra Helsedirektoratet