Alpint og topptur Hvordan pakke sekken

Det er fantastisk skiføre i hele landet, og sekken er en trofast venn du bør pakke riktig. En godt pakket tursekk er alfa omega å ha med seg. Her kommer enkle tips på hva du bør ha med deg og hvordan du pakker tursekken.

Det finnes sekker alle mulige størrelser og farger, og med forskjellige egenskaper. Når det kommer til valg av sekk, er det viktigste å finne en sekk som passer ditt bruk. En sekk på 25-35 liter holder for de aller fleste. Sekken bør sitte godt på, og må ha plass til alt du trenger å ha med på tur. Det er viktig at sekken har gode justeringsmuligheter, slik at den kan justeres perfekt til både skuldre, rygg og rundt hofter. Da slipper man at sekken gnager, og det vil føles lettere å bære med seg utstyret.

Hva bør du ha med deg i sekken?

  • Søkestang, skredsøker og spade
  • Førstehjelpsutstyr, som gnagsårplaster og sportsteip
  • Mobil. Det finnes flere apper som kan være nyttig å ha, som for eksempel Norsk Luftambulanse. Husk å lade telefonen før avreise.
  • Hodelykt, hvis turen tar lenger tid enn planlagt og det blir mørkt.
  • Rikelig med mat og drikke som gir energi
  • Kart, kompass og kartmappe
  • Hjelm, hvis du skal på topptur eller i terreng som er bratt
  • Multiverktøy, hvis du må reparere for eksempel bindinger
  • Skibriller eller solbriller for å beskytte øynene mot vær og vind
  • Tørre klær. Det er viktig å ha med seg tørt og varmt tøy du kan skifte til når du kommer på toppen eller er ferdig med turen. For å holde deg varm anbefaler vi å ha med tørr ull, dunjakke, ekstra lue og votter.

Pakking av sekk

Når man pakker sekken er det viktig å tenke på hvordan man fordeler vekten, slik at sekken er i balanse. Til skituren er det en fordel å pakke det tyngste nederst i sekken og mot ryggen. På den måten blir sekken enklere å bære. Videre er det viktig å tenke på hvordan vekten er fordelt på sidene. Ved å fordele vekten likt på begge sider av sekken vil den være i balanse som gjør det enklere å bære, selv om sekken veier flere kilo. Når man er ferdig å pakke sekken er det viktig å huske på å stramme inn alt av reimer, slik at alt ligger stabilt. En perfekt pakket sekk har minst mulig, helst ingenting hengende utenpå. Har man utstyr hengende utenpå sekken vil det føre til at sekken blir ustabil og vanskeligere å bære. 

Det er viktig å tenke på hvor man plasserer ting i sekken. Søkestang og spade bør plasseres slik at det er enkelt å få tak i, om noe skulle skje. Drikke og litt enkel snacks innenfor kort rekkevidde er fornuftig. Det er viktig med nok drikke og næring under aktivitet, slik at kroppen ikke går tom for energi.

Pakk det du vil få bruk for først lett tilgjengelig. Det du ikke vil trenge før litt lenger ut på dagen kan plasseres lenger ned i sekken, som for eksempel ekstra bekledning og den store matpakka.

God tur.