Hopp til innhold
Søk
Missing alt

Klar for topptur!

Det aller første du må bestemme deg for er hvilken del av opplevelsen som er viktigst for deg. Er det veien opp eller nedkjøringen? Lett utstyr gir mer glede av turen opp, mens tyngre ski gjerne er bredere, mer solide og stabile, og gjør nedkjøringen i puddersnøen lettere slik at du kan leke deg nedover fjellet.

Turen opp og ned

Hvis turen opp og ned er like viktige, bør du gå for en lett ski som ikke er bredere enn 90 mm. Dette er ski som er enkle å få med seg og traversere med.

– Dette er en skivariant som takler alle typer snø på en god måte. Den krever ikke spesielt avanserte skiferdigheter, og er derfor et valg som passer mange. Gå for en lengde som er litt lavere enn kroppshøyde, råder Erlend Dannatt hos importøren Tendenzer. Han har lang erfaring fra alpint og jobber med Völkl alpinski, Dalbello alpinstøvler og Marker bindinger.

Vår skianbefaling: Völkl Rise Above 88

– Til denne type ski anbefaler vi en lett binding, for eksempel Marker Alpinist, samt skistopper til bindingen. Til lett ski og binding, bør du velge en støvel som også har lav vekt og er god å gå med, slik som Dalbello Quantum, forteller Erlend.

Nedkjøringen

Dersom selve nedkjøringen er det viktigste, kan du velge en litt bredere ski med 90-100 mm midtbredde. Da får du en ski som fortsatt er lett i vekt, ganske enkel å gå opp med og som ikke krever alt for mye innsats å traversere med. Samtidig får du bedre flyt i løssnø, og en mer tilgivende ski i varierende snøforhold.

Vår skianbefaling: Völkl Rise Beyond 96.

– Her bør du gå for en lengde som tilsvarer kroppshøyde eller litt lavere. Også her anbefaler vi en lett binding, slik som Marker Alpinist, eller du kan oppgradere til Marker Kingpin, som er tyngre i vekt, men gir vesentlig bedre kjøreegenskaper, tipser Erlend.

– Til et slikt set-up vil en lett toppturstøvel som Dalbello Quantum fungere fint for de fleste. Er du mer opptatt av å kjøre hardt, bør du gå opp en vektklasse til for eksempel Dalbello Quantum Free. Denne typen støvel er 200-300 gram tyngre, men er mer stabil og gir bedre kontroll, forteller han.

Missing alt

I luftig svev

Til toppturentusiasten

– Den frikjøringsorienterte toppturentusiasten velger gjerne en litt kraftigere ski. Völkl Blaze 94 og Blaze 106 er årets store snakkiser blant kjøreentusiastene. Dette er superlette frikjøringsski som også er tilpasset toppturbruk. De veier 200-300 gram mer enn de rene toppturskiene, men gir til gjengjeld bedre stabilitet, bedre grep og en helt annen kjøreopplevelse for en øvet skiløper.

Den brede varianten er optimal for deg som har fokus på løssnø, mens den smalere skien er fin til variert turbruk.

– Hvilken lengde du skal velge på skiene kommer an på preferansene dine, men ofte velges denne type ski i lenger lengde enn de lettere variantene. Her anbefaler vi en kraftig og kjøreorientert binding, slik som Marker Kingpin, kombinert med en kraftig støvel, slik som en Dalbello Quantum Free eller Lupo AX, råder Erlend.

Se alle våre bindinger fra Marker her.

Hva bør du ha i sekken?

Vi anbefaler at du bruker tid på å finne en sekk som sitter godt på nettopp din rygg, og som passer ditt bruk. Den bør ha gode justeringsmuligheter, slik at du kan optimalisere passformen etter din rygg, skuldre og hofter. Da vil det føles lettere å bære med seg utstyret og du unngår gnaging.

Sekken må ha plass til alt du trenger å ha med på tur. 25 til 35 liter holder for de aller fleste. I sekken bør du ha med deg skredutsyr, førstehjelpsutstyr, mobil så du kan tilkalle hjelp om det trengs, hodelykt, mat og drikke, kart og kompass, hjelm, multiverktøy, solbriller eller goggles og tørre, varme klær til du er kommet på toppen eller er ferdig med turen.

Et viktig tips til slutt: Ha alltid med deg skarejern. Selv om forholdene virker fine, kan du risikere å møte på bratte og isete partier.

Pakk det du vil få bruk for først lett tilgjengelig. Søkestang og spade skal være enkelt å få tak i i tilfelle noe skulle skje. Du bør også ha drikke og litt enkel snacks innenfor kort rekkevidde.Tenk på hvordan du fordeler vekten når du pakker sekken, slik at den er i balanse. Pakk det tyngste nederst og inn mot ryggen, og fordel utstyret likt på begge sider av sekken. Da blir sekken enklere å bære, selv om den veier flere kilo.Til slutt strammer du reimer slik at alt ligger stabilt.

Sikkerhet

Det er viktig at du skaffer deg kunnskapen du trenger for å ferdes trygt i fjellet. Meld deg på et kurs der du lærer mer om snøskred, skredterreng og skredfarevurdering, og bruk for eksempel Varsom.no sin snøskredskole som kunnskapsbase.