Foto: Hummel

Fotball Velg riktige fotballsko

Riktige fotballsko betyr mye for presisjon, komfort og ikke minst spillegleden. Her er noen tips for deg som skal kjøpe sko til deg selv eller til den håpefulle.

Det er lett å gå seg vill i jungelen av skomodeller og ulike såler. Den lokale Sport 1 butikken er det beste stedet for gode råd og riktig utvalg. Her er noen starttips fra vår kategorisjef og fotballekspert Frode Pedersen.

Riktig såle

Det første du må finne ut av er hva slags underlag det skal spilles på. Dernest må du finne riktig størrelse. Fotballsko er IKKE sko man skal vokse inn i, de må passe foten!

Produsentene har mange forskjellige sålebetegnelser. Feil såle i forhold til underlaget kan i verste fall føre til skader fordi skoen «henger» igjen når du forandrer retning og hastighet. Her er noen av de mest vanlige sålene på markedet i dag.

SG = Soft Ground (mykt underlag). Samme som gammeldagse skruknotter. Skal kun benyttes på meget myke gressbaner og ikke av yngre spillere!

FG = Firm Ground (fast underlag). Knotter og såle er tilpasset naturgress og skal ikke benyttes på kunstgress da det er risiko for at de sitter fast i underlaget.

AG = Artificial Ground (kunstgress). Egner seg godt for bruk på kunstgress og de aller fleste gressbaner. Et annerledes sålemønster gjør at de er lettere å vri grunnet mindre friksjon. Her er knottene også forsterket ytterst for at de skal tåle den økte friksjonen som man får på en kunstgressbane.

MG = Multi Ground. Denne har enda flere knotter og er mer vennlig mot føttene og egnet for kunstgress. 

TF = Turf. Sko med demping i sålekonstruksjonen (har mellomsåle av et støtdempende materiale). Anbefales spesielt dersom du er utsatt for skader og derfor trenger støtdemping. Kan med hell anbefales som treningssko sammen med et par med AG-såle til kamper, reduserer belastningen på føttene under trening.

IN/IC = Indoor (innendørs). Sko uten sålemønster, kun for innendørs bruk.

Skoens konstruksjon

Overdelen er som oftest laget av skinn eller syntetskinn/mikrofiber. Skinn gir aller best passform da det former seg etter foten. Svakheten til skinn er imidlertid dårligere slitestyrke. Overdel i syntetskinn er tilnærmet vedlikeholdsfritt, og nyere typer mikrofibersko er omtrent like myke på foten som en skinnsko.

Vedlikehold

Skinn må impregneres (spør i butikk) og så børstes med skokrem med korrekt farge. Syntetiske sko vaskes for hånd med mild såpe. Ett lite tips ved plagsom lukt av sure tær - bruk en dråpe Klorin i såpevannet.

Løpesko til løpetrening

Trener du mye fotball kan det være smart å ha med egne løpesko på fotballtreningene. Bruk av joggesko til løpetrening og fotballsko til fotballøvelser blir mer og mer vanlig. Dette er skadeforebyggende, og viktig for alle som spiller mye.

Yngre spillere vil ofte ha de ulike merkenes toppmodeller og de skoene som fotballstjernene bruker. Det er viktig å tenke på at alle sko som benyttes av de store stjernene ikke nødvendigvis er tilpasset yngre spillere som spiller på kunstgress. Husk at Christiano Ronaldo og de andre stjernene spiller på de mykeste og beste gressbaner i verden!

Tekst: Frode Pedersen/Sport 1