Foto: GORE-TEX®

Opplev forskjellen med GORE-TEX®

Hva er egentlig Gore-Tex®? Hvordan fungerer det? Og hvordan vedlikeholder man Gore-Tex® materialet?

Hva er Gore-Tex®?

Gore-Tex® er et vann- og vindtett materiale som puster. Så når du velger et produkt merket med Gore-Tex® kan du være sikker på én ting. Du får et veldig funksjonelt plagg som beskytter din kropp mot vær og vind – noe som gjør at du kan nyte naturen på både små og store ekspedisjoner.

Hvordan fungerer Gore-Tex®?

Hemmeligheten bak Gore-Tex® er en ekstremt tynn membran med fantastiske egenskaper. De mikroskopiske porene i membranen er 20.000 ganger mindre enn en vanndråpe, noe som betyr at en vanndråpe ikke trenger seg gjennom materialet. Porene derimot er 700 ganger større enn et vannmolekyl, noe som gir materialet en optimal endringsegenskap. Faktum er at Gore-Tex® membranen inneholder drøyt 1,4 milliarder porer pr kvadratcentimeter. Selv om materialet puster gir dette ekstremt finmaskede nettet likevel 100% beskyttelse mot vind. I tekniske termer anses et materiale å være vindtett kun dersom luftgjennomtrengeligheten er mindre enn 5 l/m²s (luftvolum som passerer gjennom en kvadratcentimeter tøy på ett sekund). Alle Gore-Tex® produkter oppfyller (eller er bedre enn) denne standarden.

Det er altså denne teknisk avanserte membranen som utgjør hovedelementet i Gore-Tex®, men for å få et ferdig produkt kreves et par ting til. Først sammenføyes membranen med et slitesterkt yttermateriale, og normalt også et høypresterende fór. Hvert sting i plaggets sømmer blir dog en potensiell lekkasjekilde. For å virkelig skape en holdbar og vanntett beskyttelse tettes derfor alle sømmer med den patenterte Gore-Seam® tapen som påføres av kvalifisert personell hos sertifiserte fabrikker. Avslutningsvis behandles Gore-Tex® plagget med DWR - en holdbar og vannavvisende polymer som bidrar til at vannet «perler seg» og renner av!

For å maksimere impregneringen og pusteegenskapene kommer Gore-Tex® yttertøy med en DWR (Durable Water Repellant) behandling på yttersiden. Denne DWR’en er det som får vannet til å «perle seg» og rulle av materialet. Det er også dette som holder yttermaterialet fritt fra vannhinnen, slik at svette og kroppsvarme kan passere gjennom membranen fra innsiden.


Vedlikehold av Gore-Tex® produkter


Over tid vil vanlig vask og eksponering mot elementene slite på DWR belegget. Når denne varige impregneringen svekkes, vil vann ikke lenger «perle seg» på plagget, og yttermaterialet vil absorbere litt vann. Gore-Tex® barrieren under yttermaterialet vil fortsatt hindre denne fuktigheten fra å trenge igjennom jakken. 

Den beste måten å fornye DWR’en er å vaske plagget i henhold til vaskeinstruksjonene på plagget, og eventuelt bruke et strykejern på medium varme med damp. Dette vil bidra til å «re-sette» plaggets evne til å «perle» vann på yttersiden så lenge den originale impregneringen fortsatt er på plagget. 

Slik verden er nå, finnes det ingen permanent impregnering av Gore-Tex® produkter. Over tid vil impregneringen bli slitt vekk og plagget vil miste det meste av sin impregnering som et resultat av bruk på spesielt utsatte steder som sete, knær, skuldre og albuer. For å optimalisere produktets egenskaper bør det impregneres på nytt etter hver vask eller når man ser og opplever at impregneringen ikke fungerer optimalt. Ved impregnering og vask anbefaler vi å bruke Toko sine produkter som optimaliserer egenskapene til produktet igjen.