Ut på tur Pakk tursekken

Både våren, sommeren og høsten er høysesong for vandringer og turer i fjellheimen. Dagsturer eller fra hytte til hytte-vandringer over flere dager. Her er noen tips om hva du bør pakke i sekken og tenke på av utstyr til turen. 

Å pakke sekken med riktig utstyr krever ofte noe forberedelser. Hva du bør pakke ned avhenger av mange faktorer. For eksempel; hvor lenge du skal være borte, hvor du skal, hvordan ser værmeldingen ut, hvem skal du på tur med, osv.

Uansett, her er noen tips til hva du kan tenke på før du går i gang med pakkingen.    

Kle deg smart på tur

Alle som ferdes i fjellet må være rustet for vind, snø og sludd, selv midt på sommeren. Ta med en lett skalljakke og skallbukse. I tillegg pakker du med et sett tynt ullundertøy eller superundertøy avhengig av hva værmeldingen sier, en lett og vindbeskyttende turbukse og en vindbeskyttende og godt pustende jakke. Lue og votter er en selvfølge. I tillegg kan du pakke et ekstra sett ullundertøy og sokker som du holder tørt til skift. Pakk gjerne dette i en egen vanntett pose så du er sikret tørt skift om du skulle trenge det. 

Tekniske sokker til turen

Rene sokker er nødvendig for komfort på lange marsjer, pakk med deg flere par. Et godt tips for å forebygge gnagsår er å bruke en tynn, glatt linersokk og en litt tykkere ullsokk utenpå. Stopp gjerne underveis på turen, ta av sko og sokker og vask føttene i en frisk fjellbekk.  

Se vårt utvalg av sokker her

Overnatte?

Skal du overnatte på hytte kan det om sommeren være nok å ha med lakenpose, eventuelt en superlett sommersovepose. Husk liggeunderlag for en mer behagelig natt.  

Se vårt utvalg av soveposer og liggeunderlag her

Sikkerhetsutstyret

Ta med nødvendig førstehjelpsutstyr og husk å pakke det vanntett. I tillegg er en vindsekk gull verdt om været viser seg fra sin verste side. Kart og kompass er lurt å ha, også om du normalt foretrekker en GPS.

Se vårt utvalg utvalg av turutstyr her

Slik pakker du førstehjelpssettet

Sport 1 butikkene selger komplette førstehjelpssett fra LifeSystems. Disse kommer i flere størrelser, litt avhengig av hva slags tur du skal på. Du kan også sette sammen et sett selv, her er noen tips til hva det minst bør inneholde:

 1. Pakk hele settet i en vanntett pose
 2. Plaster
 3. Gasbind
 4. Enkeltmannspakning
 5. Varmepose i folie i tilfelle nedkjøling
 6. Antiseptiske servietter
 7. Saks eller kniv
 8. Mikroporøs tape
 9. Smertestillende tabletter
 10. Solkrem med faktor 30 (enda mer i høyfjellet)
 11. Pyrisept eller annen sårsalve
 12. Gnagsårplaster
 13. Pinsett
 14. Trekanttørkle

Hva slags mat?

Går turen mellom betjente og selvbetjente hytter, trenger du bare mat og drikke for dagen samt litt nødproviant i tilfelle etappen viser seg å være lenger enn du trodde. Frysetørket turmat ala Real Turmat er en populær løsning, husk at du i så fall også trenger et kokeapparat for å varme opp vann. Hvis det er dårlig med drikkevann der turen går, bør du pakke med rikelig med vann til hver dagsetappe.

Vi fører RealTurmat - se vårt utvalg her

Pakk sekken riktig

En riktig pakket sekk er komfortabel å bære. Legg alltid de tyngste gjenstandene nærmest mulig ryggen. Et litt høyere tyngdepunkt gjør sekken lett å bære i lett terreng, mens et lavere tyngdepunkt gir større stabilitet i kronglete terreng. Prøv deg fram, og husk å stramme skulderreimer og bærebelte slik at belastningen fordeles på hele kroppen. Et regntrekk til å dra over sekken i kraftig regn er smart. Det samme er lette, vanntette pakkposer til de tingene som ikke må bli våte.

Se vårt utvalg av ryggsekker her

Mobiltelefonen

Mobiltelefonen kan berge liv. Den er også en god kilde til værmeldinger og annet. For å spare strøm er det smart å slå den av mens du vandrer og bare ha den på om morgenen og om kvelden. I tillegg bør du legge et fullt oppladet ladebatteri (powerbank) i sekken. Husk at værmeldingen bare er en pekepinn, i fjellet kan det skifte raskt og ikke alltid som det Storm og Yr melder.

Trenger du ny ryggsekk?

Les artikkelen vår om valg av riktig ryggsekk her