Turtips: Hva skal du pakke i sekken?

Vår, sommer og høst er høysesong for turer i fjellet. Les våre tips til hva du bør pakke med deg av utstyr på dagstur og lengre turer. 

Å pakke sekken smart krever forberedelser. Hva du bør pakke med deg avhenger av flere faktorer, som for eksempel hvor lenge du skal være borte, hvor du skal, hvordan ser værmeldingen ut og hvem skal du på tur med.

Smart bekledning

Alle som ferdes i fjellet må være rustet for vind, snø og sludd, selv midt på sommeren. Dette bør du ha med deg:

 • En lett skalljakke og skallbukse
 • Tynt ullundertøy eller superundertøy avhengig av hva værmeldingen sier
 • Lett og vindbeskyttende turbukse
 • Vindbeskyttende og pustende jakke
 • Lue og votter 
 • Ekstra sett ullundertøy og sokker som du pakker i en vanntett pose, slik at du er sikret tørt skift om du skulle trenge det
 • Flere par gode sokker. For å forebygge gnagsår bør du bruke en tynn, glatt linersokk og en litt tykkere ullsokk utenpå. Stopp gjerne underveis på turen, ta av sko og sokker og vask føttene i en frisk fjellbekk.

Se vårt utvalg av sokker her

 

Til overnattingstur

Skal du overnatte på hytte kan det om sommeren være nok å ha med lakenpose, eventuelt en superlett sommersovepose. Husk liggeunderlag for en behagelig opplevelse.

Se vårt utvalg av soveposer og liggeunderlag her

Sikkerhetsutstyr

Ta med nødvendig førstehjelpsutstyr og husk å pakke det vanntett. I tillegg er en fjellduk eller vindsekk gull verdt om været viser seg fra sin verste side. Kart og kompass er lurt å ha, også om du normalt foretrekker en GPS.

Se vårt utvalg utvalg av turutstyr her

Slik pakker du førstehjelpssettet

Sport 1 butikkene selger komplette førstehjelpssett fra LifeSystems. Her kan du velge mellom flere størrelser etter hva slags tur du skal på. Du kan også sette sammen et sett selv som du pakker i en vanntett pose. Det bør minst inneholde:

 1. Plaster
 2. Gasbind
 3. Enkeltmannspakning
 4. Varmepose i folie i tilfelle nedkjøling
 5. Antiseptiske servietter
 6. Saks eller kniv
 7. Mikroporøs tape
 8. Smertestillende tabletter
 9. Solkrem med faktor 30 (enda mer i høyfjellet)
 10. Pyrisept eller annen sårsalve
 11. Gnagsårplaster
 12. Pinsett
 13. Trekanttørkle

Mat

Går turen mellom betjente og selvbetjente hytter, trenger du bare mat og drikke for dagen samt litt nødproviant i tilfelle etappen viser seg å kreve mer energi enn du trodde. Frysetørket turmat, som for eksempel Real Turmat, er en populær løsning. Går du for dette trenger du også et kokeapparat for å varme opp vann. Hvis det er dårlig med drikkevann der turen går, bør du pakke med rikelig med vann til hver dagsetappe.

Vi fører RealTurmat - se vårt utvalg her

Hvordan pakke sekken?

En riktig pakket sekk er komfortabel å bære og har minst mulig utstyr hengende hengende utenpå, da det gjør sekken ustabil og vanskeligere å bære. Legg alltid de tyngste gjenstandene nærmest mulig ryggen. Et høyere tyngdepunkt gjør sekken lett å bære i terreng som ikke er så krevende, mens et lavere tyngdepunkt gir større stabilitet i ulendt terreng. Prøv deg frem!

Pakk det du vil få bruk for først slik at det er lett tilgjengelig. Det du ikke trenger før lenger ut på dagen, kan plasseres lenger ned i sekken.

Husk å stramme skulderreimer og bærebelte slik at belastningen fordeles på hele kroppen. Et regntrekk til å dra over sekken i kraftig regn er smart. Det samme er lette, vanntette pakkposer til de tingene som ikke må bli våte.

Se vårt utvalg av ryggsekker her

Telefon og powerbank

Mobiltelefonen kan berge liv. Den er også en god kilde til værmeldinger og annet. Husk at værmeldingen bare er en pekepinn, i fjellet kan det skifte raskt og ikke alltid som det Storm og Yr melder.

For å spare strøm er det smart å slå telefonen av mens du går og bare ha den på om morgenen og kvelden. Ta også med en fulladet powerbank.

Trenger du ny ryggsekk?

Les hva du skal tenke på når du velger ryggsekk her

God tur!