Foto: Norrøna/Chris Holter

Slik velger du riktig Skallbekledning

Når du skal kjøpe nytt skallplagg er det viktig å tenke gjennom hva plagget skal brukes til og hvilke egenskaper i plagget som er viktigst for ditt bruk av plagget. 

Hva slags værforhold venter du? Bør plagget være vanntett, vindtett? Er de pustende egenskapene viktigst? Skal det brukes på aktiviteter som klatring og toppturer på ski, raske fjellturer med høy intensitet eller som hverdagsplagg? 

Membran

Vanntette, vindtette og pustende plagg med membran er det rette valget for turer i regn, tett snøvær og hard vind. Plaggene gir optimal beskyttelse mot elementene, så hvis du kun kan ha med deg en jakke på turen, er et membranplagg som oftest det beste valget. Husk at plagg som skal være helt vanntette må ha teipede sømmer. Det skiller også en del på de ulike variantene - de kraftigste jakkene er beregnet på krevende bruk som skikjøring og klatring, mens de lettere variantene passer bedre til raske fotturer.

Det negative med membranplagg er en noe nedsatt fukttransport i forhold til f.eks plagg av Windstopper® eller teknisk softshell, noe som er viktig under intens (svett) aktivitet som toppturer, terrengløping, terrengsykling med mer. Plaggene bør derfor ha ventilasjonsmuligheter i form av ”lufteluker” under armene og mulighet for god åpning i halsen.

Gore® Windstopper®

Windstopper® er en mellomting mellom softshell og vanntett membran, og gir plagg som kan brukes under alle værtyper unntatt kraftig regn. Plagg med Windstopper® er vindtette samtidig som de gir bedre fukttransport enn helt vanntette membranplagg.

Softshell

Kjært barn har mange navn. Softshell er et vidt begrep med mange typer stoffkvaliteter – alt fra rimelige fritidsplagg med begrenset beskyttelse mot elementene, til avanserte jakker og bukser for intens aktivitet i naturen. Avhengig av konstruksjonen, kan plagg i softshell gi deg en kombinasjon av vindbeskyttelse, vannavstøtende egenskaper og varme/isolasjon kombinert med behagelig stretch.

Ultralett

Ultralette skallplagg er som regel laget for å brukes som et vind- og i noen tilfeller vannbeskyttende lag som du enkelt kan pakke i løpe- eller sykkelsekken og ta fram on været skifter til det verre. Som med softshell, så skiller det mye på kvalitetene innen ultralette skall. Vil du ha best mulig beskyttelse mot vind og regn? Eller de fukttransporterende egenskapene viktigere?    

Tekst: Harald Rishovd