Kle deg riktig med Trelagsprinsippet

Det er viktig å kle seg riktig i kulda for å holde kroppen varm og komfortabel. Treplaggsprinsippet er å kle seg med tre plagg med tre ulike egenskaper. Dersom du følger disse kler du deg fornuftig uansett aktivitet. 

Grunntanken er at du kler deg systematisk og lagvis, og at lagene både holder på luft som isolerer og samtidig transporterer svetten vekk fra kroppen.

  • Innerst mot huden har du tynt ull- eller superundertøy med god fukttransporterende evne.
  • Utenpå har du et nytt sett tynt ull- eller superundertøy eller litt tykkere mellomlagsplagg som for eksempel dun eller fleece.
  • Ytterst har du et vind- og vannavstøtende plagg som gir beskyttelse mot vær og vind. 

1. Innerlaget - Fukttransporterende: Ull-/superundertøy

Velg innerlaget ut i fra hvor aktiv du skal være. Ved lav intensitet som rolige gå- eller skiturer, anbefales ull da dette isolerer godt og frakter fuktigheten vekk fra huden. Ved høyere intensitet hvor du svetter mye derimot, anbefales superundertøy. Dette har en isolerende effekt når det er tørt, men når plagget blir fuktig forsvinner denne egenskapen og det kan føles ubehagelig mot huden.

2. Mellomlaget - Isolerende: Ull, tynn dun eller fleece

Igjen avhenger valg av mellomlag av type aktivitet. Tykkere ullplagg eller tynn dunjakke/teknisk boblejakke er gode alternativer ved lav intensitet. Dette isolerer godt og holder deg varm. Ved høy intensitet anbefales en fleece som samler fukt. Det kan være lurt å pakke et ekstra mellomlag i sekken dersom du er usikker på temperaturen.

3. Ytterlaget - Beskyttende: Vind- og vannavstøtende skall

Her er det beskyttelse som gjelder! Sørg for at jakken er vind- og vannavstøtende med minimum 8000 mm vannsøyle (vanntett). Det er ikke nødvendig med forede ytterklær når man følger trelagsprinsippet.

Enkel temperaturfordeling

Er du for varm, tar du enkelt av mellomlaget. Husk også «skorsteinseffekten» med utlufting i toppen for overskuddsvarme. Åpne opp i halsen eller ta av lua. Er du derimot for kald, kan du ta på deg et mellomlag til.