Foto: Shaka Brah

hele året ull er gull

I Norge er bruk av ull- og særlig ullundertøy, en oppadgående trend. Trelags-prinsippet og bruk av ull til flere anledninger enn bare hytta er mer og mer vanlig.

Vi nordmenn er glade i ull. Mens våre europeiske naboer knapt bruker ull i det hele tatt, har vi et kjært og i mange tilfeller sentimentalt forhold til ull, dypt forankret i norsk tradisjon. I Norge er bruk av ull- og særlig ullundertøy, en oppadgående trend. Trelags-prinsippet og bruk av ullundertøy til tur og trening har vært vanlig lenge, men i de siste årene har flere av oss også begynt å bruke ullundertøy i hverdagen. Moderne ullundertøy er i hovedsak laget av Merinoull. Merinoull klør ikke, og føles behagelig og lett mot huden. Det holder på varmen, trekker fukt bort fra huden, virker bakteriehemmende og kan i de fleste tilfeller vaskes i maskin.
 
Ull er 100% fornybart og naturlig, og er derfor en av våre mest bærekraftige materialressurser. Kvaliteten på ulla bestemmes av blant annet saurease, hvor på sauen ulla kommer fra og når den blir klippet. Merinoull har lengre og tynnere fibre enn andre ulltyper, og plagg i Merinoull føles lette og myke mot huden. Fibrene er mer elastiske enn vanlige ullfibre og holder bedre på fasongen. Ull kan holde på mye fuktighet uten å føles våt, og den transporterer fukt bort fra huden. Ull gir deg temperaturregulerende egenskaper, og regulerer både kulde og varme. Den har bakteriehemmende egenskaper som gjør at den hindrer svettelukt,- noe som gjør at ulla passer ypperlig til bruk som både undertøy og sokker. Ull har selvrensende egenskaper og er derfor enkelt å holde rent. Den behøver ikke å vaskes så ofte, og kan gjerne luftes i stedet for å vaskes.
 
Velg mellom flere ulike tykkelser, samt ett- og tolags konsepter innenfor ull. Avhengig av aktivitetens intensitet, årstid og din kroppstemperatur velger du tykkelse og funksjon tilpasset ditt behov. Dersom turen din har innslag av pauser bør du absolutt velge ull – uansett årstid – det gjør at du ikke blir så fort avkjølt. Jo roligere aktivitet, desto tykkere ull – og motsatt.
 
Vi fører kvalitetsull fra bl.a. Devold, Norrøna, Ulvang og Jotunheim.