Her er noen tips! Velg riktig ryggsekk

Har du tenkt å kjøpe ny ryggsekk? Utvalget av ryggsekker er stort. Det finnes sekker for alle behov. Grovt sett kan sekkene deles i store tursekker, hytte-til-hytte sekker og dagstursekker. 
Her er noen tips om hva du bør se etter.

Hvor skal sekken brukes? Lange turer eller kortere turer? Med tung last, eller på raske turer med lett sekk fra hytte til hytte?

Ulike størrelser på tursekker

Store tursekker går fra ca 55 til 120 liter. Skal du gå raske turer mellom hyttene på Hardangervidda er en liten og lett tursekk på 40-50 liter passe. Skal du derimot gå Norge på langs, og ha med både telt, sovepose, klær, mat og kokeutstyr i sekken, så må du ha en sekk på 95 liter eller mer. 

En lettvektssekk er laget i lett materiale og har et lett men allikevel komfortabelt bæresystem.

En kraftig sekk for langtur er laget i et mer slitesterkt men også noe tyngre materiale enn lettvektssekken. I tillegg har den en innvendig ramme av aluminium eller en annen konstruksjon som gir stabilitet nok til 30 kg bør på ryggen. 

Bæresystemet må være solid nok til sekkens bruksområde. På en lett sekk på 5-8 kg kan det benyttes lettere materialer og en enkel konstruksjon.
En sekk på 15 kg og mer bør bæresystemet være laget slik at du bærer riktig, med andre ord at du bærer med hofter og lår, og ikke med ryggen alene. Sett deg inn i hvordan bæresystemet på din sekk kan justeres – dermed kan du enkelt gjøre små justeringer underveis på turen.  

Se vårt utvalg av ryggsekker her

Dagstursekker

Dagsturer er så mangt. For noen handler det om en rask tur i skogen, der du kun trenger plass til en lett skalljakke, drikke og matpakke. For andre så handler dagsturen om skift til barna, mat og drikke til hele familien, kokeutstyr og noen ekstra par med sokker og votter. Se an behovet ditt, husk at en for liten sekk nettopp blir for liten, mens en stor sekk i de fleste tilfeller kan komprimeres hvis du ikke har bruk for hele sekkeposen.

Multisportsekker

Multisportsekker er ofte små og funksjonelle som er konstruert for best mulige egenskaper for trening og konkurranse. Her er det viktig å se på detaljene:

  • Er det plass til drikkepose?
  • Vil sekken romme f.eks slange, repsett, lappesaker, pumpe, gasspatron og en ekstra skalljakke til Birkebeinerrittet?
  • Er den laget i et smussavvisende materiale som gjør det enkelt å holde sekken ren etter en sølete sykkeltur?
  • Gir bæresystemet god bevegelsesfrihet samtidig som at sekker sitter stabilt nok til terrengløping eller sykling?
Se vårt utvalg av multisport -og drikkesekker her

Må passe til personen

Selv om rygglengden kan justeres på store tursekker, må den i utgangspunktet være laget for å passe deg og din rygg. Stikker du innom en av våre Sport 1 butikker vil vi hjelpe deg å finne riktig sekk til riktig person og behov.

Riktige detaljer

Pass på at sekken har de detaljer du trenger:

  • Utvendige fester for fiskestang, isøks, vandrerstaver eller liknende er viktig hvis du skal bære med deg ting som er for langt til å passe inne i sekken.
  • Innvendige rom er kjekke for ting du gjerne vil holde adskilt, f.eks bilnøkler, energigel, kamera eller liknende.
  • Kompresjonsreimer er viktige for at sekken kan strammes inn hvis du ikke har bruk for hele sekkeposen.
  • Brystreim hjelper deg å holde bærereimene vekk fra armenes bevegelse når du går på ski eller med vandrerstaver.
  • Integrert regntrekk er gull verdt hvis du kommer ut for et kraftig regnvær.
  • Utvendige festepunkter gjør det f.eks mulig å legge soveposen i en egen, vanntett pakkpose som festes oppe på lokket til sekken.

Hva bør du pakke i tursekken? 
Les artikkelen "Pakk tursekken"