Turtips: Velg riktig ryggsekk

Utvalget av ryggsekker er stort. Grovt sett kan sekkene deles i store tursekker, hytte-til-hytte-sekker og dagstursekker. Dette er hva du bør du se etter når du velger din neste ryggsekk.

Det første du må finne ut av er hva du skal bruke sekken til. Skal du på lange turer med tung last eller raske turer hvor du kun vil ha med deg det mest nødvendige?

Finn riktig størrelse

Store tursekker går fra ca. 55 til 120 liter. Skal du gå raske turer mellom hyttene på Hardangervidda er en liten og lett tursekk på 40-50 liter passe. Skal du derimot gå Norge på langs, og ha med både telt, sovepose, klær, mat og kokeutstyr i sekken, trenger du en sekk på 95 liter eller mer. 

En lettvektssekk er laget i lett materiale og har et lett, men komfortabelt bæresystem.

En kraftig sekk for langtur er laget i et mer slitesterkt, men også noe tyngre materiale, enn lettvektssekken. I tillegg har den en innvendig ramme av aluminium eller en annen konstruksjon som gir stabilitet nok til 30 kg på ryggen. 

Bæresystemet må være solid nok til sekkens bruksområde. Til en lett sekk på 5-8 kg kan det benyttes lettere materialer og en enkel konstruksjon. Til en sekk på 15 kg eller mer, bør bæresystemet være laget slik at du bærer riktig. Du skal bære med hofter og lår – ikke med ryggen alene.

Sett deg inn i hvordan bæresystemet på din sekk fungerer, slik at du enkelt gjøre justeringer underveis på turen.

Se vårt utvalg av ryggsekker her

Dagstursekker

Dagsturer er så mangt. For noen handler det om en rask tur i skogen, der du kun trenger plass til en lett skalljakke, drikke og matpakke. Andre trenger å ha med seg skift til barna, mat og drikke til hele familien, kokeutstyr og noen ekstra par med sokker og votter.

Se an behovet ditt, men velg heller en sekk som er litt for stor enn litt for liten. En stor sekk kan i de fleste tilfeller komprimeres hvis du ikke har bruk for hele sekkeposen.

Multisportsekker

Multisportsekker er ofte små og funksjonelle – optimalisert for trening og konkurranse. Definer hva som er viktig for nettopp ditt bruk og ta en ekstra titt på detaljene:

  • Er det plass til drikkeblære?
  • Er det plass til slange, repsett, lappesaker, pumpe, gasspatron og en ekstra skalljakke til Birkebeinerrittet?
  • Er sekken laget i et smussavvisende materiale og dermed enklere å holde ren etter en sølete sykkeltur?
  • Gir bæresystemet god bevegelsesfrihet samtidig som sekken sitter stabilt nok til terrengløping eller sykling?

Se vårt utvalg av multisport -og drikkesekker her

Optimal til ditt bruk

Velg en sekk med detaljene du trenger: 

  • Utvendige fester for fiskestang, isøks, vandrerstaver eller liknende er viktig hvis du skal bære med deg ting det ikke er plass til inne i sekken.
  • Flere innvendige rom er praktisk dersom du vil holde noen av tingene dine adskilt. Det kan være bilnøkler, energi-gel, kamera eller liknende.
  • Kompresjonsreimer er viktige for at sekken kan strammes inn hvis du ikke har bruk for hele sekkeposen.
  • Brystreim hjelper deg å holde bærereimene vekk fra armene dine når du går på ski eller bruker gåstaver.
  • Integrert regntrekk er gull verdt når været snur.
  • Utvendige festepunkter gjør det blant annet mulig å legge soveposen i en egen, vanntett pakkpose som festes oppe på lokket til sekken.

Passform

Selv om rygglengden kan justeres på store tursekker, må den i utgangspunktet være laget for å passe deg og din rygg. Besøk din lokale Sport 1 butikk, så hjelper vi deg å finne en sekk som passer deg.

Hva skal du ta med deg på tur? 
Les våre tips her!