Langrenn med Fischer ski og utstyr Foto: Fischer

Tips og guide skismøring

Drømmer du om lange skiturer i vinter, men gruer deg til bakglatte ski? Her er en enkel guide for deg som ikke kan smøre ski.

Det finnes mange måter å tilnærme seg skismøring på. Det er skrevet flere bøker og mange artikler om temaet, og jobben som kreves for spikerfeste og optimal glid i konkurranser er hi-tec vitenskap. Men det er stort sett veldig enkelt å få gode ski på søndagsturen i marka.

Enkelt utstyr og noen få smøringer

Du trenger skirens, rensepapir, kork, smøringsskrape, rød, lilla og blå festevoks, et universalklister og en universalglider. Klister og glider kan gjerne være av hurtigtype for enda enklere påføring.

Festesonen

Du må vite skienes festesone – altså den delen av skisålen som skal smøres med festevoks eller klister. Hvis du ikke kjenner til dette, kan du be din lokale Sport 1-butikk om å merke den opp for deg.

Tørrvoks

Legg et tynt lag tørrvoks i festesonen og kork det ut. Gjenta et par ganger til, det siste laget kan starte litt lenger bak enn de to første slik at vokslaget blir tykkest der skien har det hardeste spennet.

Klister

Den enkle varianten er flytende hurtigklister på sprayboks, den beste er klister på tube. Sistnevnte er enklere å jobbe med hvis tuben varmes forsiktig opp. Påfør lettflytende klister og gni det ut med en gang med plastsparkel eller tommelen din.

Glider

Du får som oftest det beste resultatet med å smelte voksen på sålen med et smørejern og så varme den inn ved å dra smørejernet fra tuppen av skien og bakover i en jevn bevegelse. Obs! Aldri hold smørejernet stille, da blir sålen for varm og kan bli ødelagt! Husk dessuten riktig temperatur, står på glideren.

Hvis du ikke vil ta jobben med varmvoksing, kan du bruke flytende hurtigglider på sprayboks. Denne er ikke så slitesterk som vanlig glider, så du kan med fordel ta den med i sekken på lengre skiturer, og så påføre underveis hvis gliden blir merkbart dårligere.

Se vårt utvalg av glideprodukter her

Rene ski er mye triveligere å smøre

Hvis du skifter fra tørrvoks til klister eller – enda viktigere – fra klister til tørrvoks, er det viktig å vaskje festesonen ren med skirens og rensepapir. La sålen tørke helt før du legger på ny smøring.

Godt ventilert smørerom

Hvis du smører ski innendørs er det viktig med god ventilasjon. Husk dessuten at filler med renseveske skal kastes som brennbart avfall.    

Se vårt store utvalg av skismøring her

Swix-skolen: Festesonen