Ikke gå tom!
Du har naturligvis trent hardt og riktig. Du kjenner skiene dine som din egen smørelomme. Du gleder deg til en fantastisk dag i fjellet og feiringen etterpå. Da er det bare én ting som kan stoppe deg. Nemlig å gå tom for næring. Dette er det noe av det kjipeste som kan skje under et skirenn. La oss guide deg så du får det meste og beste ut av dagen!
Ikke gå tom!
Å gå næringstom under et skirenn er ekstremt vondt. Og har du først gått tom er det vanskelig å få opp blodsukkeret igjen. Det aller viktigste under Birken er ikke hva du får i deg, men AT du får i deg mye næring under rennet.
54 kilometer på ski er nemlig langt. Og Birkens løypeprofil kan ta knekken på den aller beste uansett om man er landslagsløper eller mosjonist. Vårt aller viktigste tips er derfor å benytte alle mat/drikkestasjoner. Der får du et rikholdig utvalg av både mat og drikke som skal sørge for å få deg blid og fornøyd fra Rena til Lillehammer. Å bruke noen sekunder ekstra på matstasjonene gjør garantert at totaltiden blir bedre. Likevel har vi noen tips til hvordan du får den optimale opplevelsen hele veien. I tiden under og etter Birken er det virkelig på tide å ta en skikkelig pause fra Fedon Lindberg og alt som heter lavkarbo! Et annet godt tips er å finne produkter som smaker godt og som du liker. Ingen liker å måtte tvinge i seg ting som smaker vondt!
Siste uka før rennet
For å få det optimale ut av løpet kan man starte med inntak av spesifikke produkter og næringsstoffer allerede uka før.
Som nevnt tidligere er det viktigste å kaste alt som heter lavkarbo på sjøen i tiden før rennet. Det optimale er å ha en plan som gir deg 1-1,5 gram karbohydrat per time per kilo kroppsvekt. Om dette høres komplisert ut så er det viktigste å spise seg god og mett til alle måltider uka før rennet. Legg gjerne inn noe flere karbohydratrike måltider. Korn, pasta kombinert med proteinrike innslag kan med fordel spises noe hyppigere enn vanlig.
Dagen før dagen
Nå er det på tide å fylle karbohydratlagrene skikkelig. Denne dagen danner grunnlaget for hvordan rennet kommer til å gå. Pass på å tenke på matinntaket i tillegg til alle tanker om hvilken voks som kommer til å fungere.
Det er fint å spise matvarer med mye karbohydrat og lite fiber. Middag kan gjerne være en variant med pasta eller ris. Det er også ekstremt viktig å drikke mye vann. Farris er smart å variere med. Farris inneholder en del salter og mineraler som kan gi en fordel dagen etter. Start gjerne inntak av "vanlig" sportsdrikk. Pass på at denne ikke inneholder koffein.
Før start
Skiene er smurt til perfeksjon, det kribler i magen og det er selve renndagen. Stå opp tidlig og innta en god frokost!
Mange sverger til havregrøt og det er et veldig godt alternativ. Men også noen skikkelige brødskiver med egg eller annet pålegg funker også fint. Sørg for å bruke god tid til frokost. Til frokost kan du også innta en halvliter sportsdrikke. En time før start fyller du på med en ny halvliter sportsdrikke slik at det er bra med karbohydrater å tære på. Husk at starten i Birken er ganske brutal med nesten 20 kilometer oppover. Rett før start kan du hive i deg en gel uten koffein.
Underveis
Startskuddet har gått. Skiene glir godt ut fra sletta. De gir deg perfekt feste oppover. Stavene er hele og slåsskampen mot nabosporene i det løypa snevres inn er vunnet. Nå er det bare å passe på...
...næringsinntaket. Med en god drikkesekk og isolasjon rundt slangen ligger alt til rette for en jevn tilførsel av næring underveis. Ikke vent med å drikke- det er bare å starte med en gang. En energigel sammen med sportsdrikke bør inntas hver halvtime. Ta deg god tid allerede på første matstasjon på Skramstadsætra. Fyller du ikke på fra tidlig i rennet synker prestasjonen dramatisk og det er vanskelig å komme seg opp igjen. I tillegg blir mulighetene større for at krampa tar deg og ikke slipper. Pass på at du ikke starter koffeininntaket for tidlig. Hold igjen koffeingel / drikke til det er igjen omtrent 1,5 time. Ha gjerne noen energibarer lett tilgjengelig for inntak mellom matstasjonene. Er du glad i Snickers eller en annen "tung" sjokolade så ta gjerne med dette også.
Blåbærsuppe eller byggrynsavkok?
Kjører du old school er det to ting du bør merke deg. Byggrynsavkok og blåbærsuppe. De som har gått Vasaloppet kjenner seg kanskje igjen. Tar du svenskevarianten fyller du på med Ekströms blåbær.
Eller du kan dra på med en skikkelig 70-80- tallshit, nemlig byggrynsavkok. Siden dette har det naturligvis vært en utvikling innen hva som er riktig ernæring under en lang kraftanstrengelse. Blåbær og byggryn har gått via XL-1 og Isostar helt fram til i dag hvor vi har kvalitetsleverandører som Fuel of Norway og Maxim.
Hold fjellet rent!
Så en aldri så liten formaning. Birken går i et vakkert fjellområde. Dessverre er forpakningene til energigel og -barer ikke umiddelbart nedbrytbare.
Derfor er det svært viktig at man tar med seg søpla til Lillehammer. I tidligere renn har det omtrent sett ut som en søppelfylling etter rennet. Heldigvis har det blitt mye bedre, men fortsatt ligger det igjen en god del plastemballasje etter rennet. Ta med søpla og hold fjellet rent!