TEAM SPORT 1 SKINSTAD Slik kler du deg til Birkebeinerrennet

Birkebeinerrennet er et av vinterens store høydepunkt for mange, og når du skal gå lenge på ski er det viktig å tenke gjennom hva man skal ha på seg. Her får du Team Sport 1 Skinstads tips til hvordan du skal kle deg til Birken.

Kle deg etter været

Som de fleste andre skirenn, går også Birkebeinerrennet om vinteren. Underveis skal du i tillegg krysse flere fjell, så her kan man oppleve alt fra solskinn, blå himmel og varmegrader til iskald vind, snøvær og et tosifret antall kuldegrader.

Det viktigste tipset er derfor å kle deg etter været, og samtidig ta hensyn til hvor lang tid du ser for deg å bruke. Den berømte Birken-sekken gir deg uansett muligheten til både å kle på deg OG av deg, om du skulle bli for kald eller varm underveis.

Innerst

Aller innerst foretrekker vi å bruke vindtett undertøy på skirenn, uansett temperatur. På føttene bruker vi tykke eller tynne ullsokker, og vi bruker aldri sokker vi ikke har prøvd på trening før. Gnagsår kan ødelegge selv den fineste skituren, og kan enkelt unngås ved å teste nye sokker og skisko i forkant. 

Utenpå undertøyet har man strengt tatt to gode alternativer. Vi trives med både super- og ullundertøy innerst mot kroppen, men bruker fortrinnsvis fukttransporterende superundertøy på tøffe treningsøkter og konkurranser. Ser du for deg å gå fort over fjellet ville vi hatt dette under konkurransedressen. Er du imidlertid først og fremst opptatt av å fullføre, ville vi gått for ullundertøy. Dette vil holde deg varm også etter du har gått deg svett og god opp bakkene, og er noe vi bruker mye på lange, rolige treningsøkter. 

Ytterst

Utenpå super- eller ullundertøyet bruker mange et såkalt mellomlag. Dette gjør vi bare når det er skikkelig kaldt, og vi vil fraråde deg å konkurrere i dette såfremt det ikke er så kaldt at det nesten må avlyses. På generelt grunnlag er vårt inntrykk at folk flest gjerne kler på seg litt for mye enn litt for lite, noe som vil ha en negativ effekt både på trivsel og prestasjon.

For de raskeste vil det naturlige være å bruke konkurransedress utenpå super- eller ullundertøyet. For de som ikke tenker så mye på tiden, holder det i massevis med overtrekksdress. Den bør være i et pustende materiale, og gjerne vindtett i front. På ryggen bør den ikke være altfor tykk, for der skal du jo ha en ryggsekk som uansett vil bidra til å holde deg varm.

I tillegg vil du også trenge skisko, hansker, hals, lue og solbriller. Skisko og hansker bør være godt testet i forkant, slik at du er sikker på at de ikke gnager. Halsen kan være kjekk å trekke opp om det blåser på fjellet, men på de varmeste dagene kan denne ligge i sekken. Blir det varmt, kan du gjerne bytte ut lua med et pannebånd, og for de raskeste er en tettsittende, perforert lue å foretrekke. Solbriller på fjellet setter øynene dine pris på enten det er sol eller ikke, og om snøen laver ned kan vippebriller eller snøskjerm være et vel så godt alternativ.

God tur!