Hopp til hovedinnhold

Klassisk, skøyting eller kombi?

Det første og mest soleklare spørsmålet du må stille deg, er om du er på utkikk etter klassisk- eller skøyteski. Blant rulleski er det lett å skille på de to. Klassiske rulleski har lengre stamme og bredere hjul, samt sperre på ett eller begge hjulene for å kunne sparke fra. Skøyteskiene har på sin side smalere hjul og kortere stamme, og hjulene ruller både fremover og bakover.

Det finnes også kombiski, men dette er strengt tatt bare ei kort klassiskski som først og fremst egner seg som klassiskski til de minste. Vår anbefaling er derfor å styre unna kombiski. Kombisko derimot er å anbefale til både liten og stor. Disse gir deg god og viktig støtte rundt anklene som kan være godt å ha i både svinger og utforkjøringer på rulleski.

Klassiskski er det åpenbare valget om du bare skal gå klassisk, da disse er gode å stake på og gir deg muligheten til å gå med fraspark i motbakkene. Sammenliknet med skøyteski er de kanskje litt tunge å manøvrere, men dette lærer du deg fort.

624x309_rulleski_skinstad.jpg

Har du planer om å skøyte, bør du åpenbart gå for skøyteski. Disse kan du også stake på. Det betyr at hvis du har planer om å stake og skøyte er skøyeski et trygt valg, hvis du ikke vil kjøpe både skøyte- og klassiske rulleski. Da må du imidlertid sørge for å ha sko med nødvendig støtte rundt anklene, da skøyteskiene er mye mer ustabile å stå på enn de klassiske.

Velg ski og hjul som passer deg

Vanlige langrennsski er stort sett laget av samme type materialer, men på rulleski kan du velge og vrake i ulike alternativer. Her finnes alt fra karbon- til treski, og et sted midt i mellom dette finner du glassfiber og aluminium. Her er det egentlig ingen fasit, og det er opp til kjøperen og lommeboka å finne det som passer best for deg. Her bør man ta hensyn til både vekt og nivå, og ikke minst hvor mye du ser for deg å bruke rulleskiene. Likevel vil vi anbefale folk å investere i skikkelige rulleski, da du er avhengig av en viss kvalitet for å føle deg trygg.

I tillegg til å kunne velge mellom stammer i ulike materialer, kan du også velge mellom mange forskjellige typer hjul. Her finnes det hjul som ruller både fort og sakte, og grovt sett deles hjulene inn i to kategorier; gummi- og plasthjul, som igjen kan kalles trenings- og konkurransehjul.

Plasthjulene er som regel forbeholdt konkurranse- og juniorski, og fungerer godt til sitt bruk. For de aller, aller fleste er det imidlertid gummihjul som gjelder. I utgangspunktet deles disse inn i såkalte 1er-, 2er-, 3er- og 4er-hjul, og da betyr i utgangspunktet lavere tall raskere hjul. Det skal sies at dette varierer fra leverandør til leverandør, men de mest kjente produsentene har et system det er enkelt å forholde seg til.

På generelt grunnlag anbefaler vi yngre løpere og nybegynnere å bruke raskere hjul enn de mer erfarne. Samtidig er det verdt å merke seg at det er en forskjell på rullemotstanden i klassisk og skøyting, slik at et 2er-hjul i klassisk oppleves forholdsvis likt som et 1er-hjul i skøyting. Dette er også hjulene vi anbefaler til nybegynnere og yngre utøvere. Etter hvert som du blir bedre og går fortere kan du justere motstanden deretter, og for mange vil da 3er-hjul i klassisk og 2er-hjul i skøyting være riktig valg. 4er-hjul i klassisk og 3er-hjul i skøyting er forbeholdt eliten.

Hva slags staver må jeg ha?

Du får kjøpt egne rulleskistaver, men du kan fint bruke stavene du bruker på langrenn. Det du trenger å gjøre er å bytte stavspissen med en asfaltspiss. En vanlig stavspiss er ment for snø. Bruker du denne på asfalt vil den slites ut veldig fort. En asfaltspiss er ment for hardt underlag. 

Det er for øvrig det samme som gjelder for rulleski som for vanlige langrennsski. Trenger du hjelp og gode råd bør du ta turen til en Sport 1 butikk.