Team Sport 1 Skinstad Smøretips til Birkebeinerrennet 2018

Team Sport 1 Skinstad har vært på Sjusjøen og testet forholdene. Her får du smøretips til Fredagsbirken og Birkebeinerrennet.

Lett snøvær og minusgrader

På Sjusjøen i dag var det 6-7 minusgrader og lett snøvær. Løypene var faste og fine, men det lå 2-3 centimeter lett snø drysset over sporene. Forholdene var trå, men det er i ferd med å klarne opp. Sannsynligvis blir det lettere føre så fort snøværet gir seg og løypemannskapene får gjort de siste forberedelsene.

Det krydde av birkebeinere av alle aldre på fjellet i dag, og alt fra forhåndsfavoritter til nybegynnere var ute og testet løypene. Swix var også på plass, og i samarbeid med dem har Team Sport 1 Skinstad gleden av å presentere følgende smøretips. 

Fluorfritt alternativ

Legg CH5X eller annen kald glider i glidsonene på skiene. Etter skiene har kjølt seg ned, må du sikle skiene og børste godt.

For å beholde feste gjennom hele rennet må du først rubbe opp festesonen med mellomgrovt sandpapir, og deretter varme inn grunnvoks med smørejern. Her anbefaler vi VG30 fra Swix.

For å få trygt feste anbefaler vi at du legger V40 Blå Extra, i 4-8 tynne lag, avhengig av spennet og smøresonene på skiene dine. Kork godt mellom hvert lag, og sørg for at neste lag alltid er litt kortere enn det forrige. Ha med V45  i sekken til å justere om du synes det blir glatt utover dagen.

Husk å bruke tilstrekkelig verneutstyr når du smører ski, uansett nivå. 

For de raskeste

For deg med ambisjoner om en god tid eller plassering, anbefaler vi å legge HF5X glider og FC6X pulver, begge fra Swix. Også her må skiene sikles og børstes godt. På pulver bruker vi bare hestehår- og nylonbørste, mens man kan bruke stålbørste først på glider.

Grunnjobben er like viktig for de raskeste som for massene, så også her må det gjøres en god jobb med grunnmuren. Rubb smøresonen og varm inn VG30 med smørejernet.

På feste anbefaler vi 4-8 tynne lag med VR40, som korkes godt, og du bør også her tilpasse mengden smøring etter spennet på skiene. Husk å legge neste lag litt kortere enn det forrige, og ta hensyn til smøresonene på skiene dine. VR45  kan være med i sekken for å justere, og de aller ivrigste med tidlig start kan gjerne teste VR30 også.

God tur over fjellet.