Birkebeinerløpet 2018 Team Sport 1 Skinstads beste tips

Sommerens store løpsfest nærmer seg med stormskritt, og Team Sport 1 Skinstad har løpt gjennom løypa og sjekket forholdene. Her kommer deres beste tips til hvordan du skal ta deg gjennom et av landets flotteste terrengløp.

Spar krefter fra start

Birkebeinerløpet starter på Birkebeineren Skistadion, og etter Dæhlie-haugen er det første som møter deg de tøffe motbakkene fra de gamle OL-løypene på Lillehammer. Derfra stiger det jevnt hele veien til første drikkestasjon på Finsveen etter 4 kilometer, og også de neste 2-3 kilometerne. 

For å lykkes i Birkebeinerløpet er trikset å åpne kontrollert i løpets første tredel, altså til du når løypas høyeste punkt og etter hvert starter turen nedover mot Lillehammer. Etter 6-7 kilometer av løpet, løper du en sløyfe rundt den velkjente Birkebeinerløypa før du snur og løper ned igjen over Sjøseterveien. Derfra går det i lett terreng til andre drikkestasjon ved Mesnasaga, etter 10 kilometer.

Fra Mesnasaga er traseen forholdsvis lettløpt og flat, og går på skogsbilveier og lette stier hele veien til tredje drikkestasjon. Denne finner du ved Kroken, etter 15 kilometer, og nå starter for alvor turen ned til Håkons Hall. Rett før Kroken kommer løypa til HalvBirken innpå hovedløypa. Har du noen krefter igjen, er det bare å spa på nedover bakkene, men pass på at du stokker beina i de bratteste utforbakkene.

Når du kommer ned i Tverrløypa på oversiden av Maihaugen, nærmer du deg mål. Nå er det på tide å sette inn sluttspurten. Når du løper gjennom undergangen under VIP-veien, ser du etter hvert Håkons Hall foran deg. Da er det bare å krumme nakken. Nå er du straks i mål!

Drikk godt

Når man løper såpass lange løp som Birkebeinerløpet, særlig under den varmen som er ventet i årets løp, gjelder det å få i seg godt med drikke. De færreste klarer å spise all verden underveis i et løp, og det er som regel best å starte et løp uten altfor mye mat i magen. Gjør frokosten unna i god tid før start!

I lange løp, og spesielt i varme temperaturer, gjelder det å fylle på med karbohydratholdig drikke som også inneholder salter og mineraler. Enkelte sliter med «tykk» sportsdrikke i varmen, så bland heller litt tynt og drikk oftere. Om du klarer å få i deg litt fast føde eller en gel, er nok ikke det noen ulempe om du ser for deg å bruke over to timer. Når det gjelder både mat og drikke, skal man alltid få i seg dette i god tid før lysten melder seg.

I tillegg til å drikke godt på de tre drikkestasjonene underveis i løpet, anbefaler vi de aller fleste å ha med seg noe drikke i en løpesekk eller et drikkebelte. Når man skal konkurrere over tid, er væskebalansen en av nøklene til suksess. 

Bruk utstyr du kjenner godt

Når man skal konkurrere, er det lett å falle for fristelsen og tenke at man må kjøpe seg masse nytt utstyr. Vi skal selvsagt ikke ødelegge motivasjonen knyttet til å kjøpe seg nytt sportsutstyr, men vi råder deg likevel til å vente med å bruke det nye utstyret til dagene etter Birkebeinerløpet.

I konkurranser er det viktig å bruke utstyr man er godt kjent med, og som man vet at fungerer. Dette gjelder både løpesko og sokker som kan gi gnagsår eller småskader, shortser som kan gnage i skrittet eller trøyer i materialer som kan irritere både brystvorter og under armene. 

Også drikkebelter og løpesekker bør du ha testet godt på trening i forkant av konkurranser, for det er ikke noe som er så irriterende som noe som gnager mens man koser seg på løpetur. Innholdet i drikkebeltet må selvsagt være godt kjent det også, aller helst fra tilsvarende temperaturer og intensitetsnivå. Magen må tåle både sportsdrikke og -gels, og du må også være sikker på at sportsbaren ikke smelter eller blir helt hard, avhengig av om det er sommer- eller vinterføre.

Nå bør du ha kontroll på både løypa, mat og drikke og annet utstyr. Da er det bare én ting som gjenstår, og det er å kose seg i det fantastiske Birkebeinerløpet. Lykke til!