Foto: Salomon/Vanessa Andrieux

Kle deg for terrengløping

Vil du legge løpeturene til skog og fjell? Her er noen tips til sko, klær og annet utstyr som gjør turen komfortabel.

Løpeturer i fjellet eller på stier i skogen gir fantastiske opplevelser. Kroppen har godt av løping i terreng. Det er mindre belastende for ledd og risikoen for skader er mindre enn når du løper på asfalt.  

Vurder å skaffe deg terrengsko

Gode terrengsko har en lavere sålekonstruksjon for bedre stabilitet sideveis og grovmønstret såle for godt grep. Mange terrengsko har også en tåboks som gir tærne ekstra beskyttelse og en innstøpt beskyttelsesplate i mellomsålen for å hindre at du kjenner spisse steiner.

Bekledning for terrengløping

Løp i tights. På varme dager holder det som regel med kort tights eller shorts. Hvis du løper i terreng med mye lyng, kan det lønne seg å bruke lange tights for å unngå å bli oppskrapt på leggene. 

Bruk en teknisk overdel. En t-skjorte med god fukttransport holder på varme dager. På litt kaldere dager, lønner det seg med en langermet genser, for eksempel en supertrøye.

Hvis det er kjølig, bør du ha på deg en vindtett og vannavstøtende løpejakke som er så lett at du fint kan knyte den rundt livet hvis det blir for varmt. 

Ryggsekk på løpeturen

Lange løpeturer krever både mat og drikke. På turer i godt vær er et isolert drikkebelte en god løsning. På lengre turer bør du bruke en drikkesekk. Da har du plass til drikke, mat og en lett overtrekksjakke i tilfelle forholdene skulle bli utrivelige. Bruk kompresjonsreimene på siden av sekken til å tilpasse sekkens størrelse etter hvor mye du skal ha med – en halvfull sekk vil føles ubehagelig ved rask terrengløping.

GPS-klokke ved terrengløping

En god GPS-klokke er verdifull ved terrengløping. Den hjelper deg å holde kontroll på intensiteten, og ikke minst hjelper den deg å finne veien hvis været skulle gi dårlig sikt. I tillegg kan du overføre aktuelle datat til PC, noe som gjør det lett å både planlegge og vurdere egen trening. 

 

Tekst: Harald Rishovd