Løping i terreng Foto: Salomon/Vanessa Andrieux

Kom-i-gang med Terrengløping

Terrengløping er en allsidig, morsom og krevende form for løping. Den utfordrer kondisjon, styrke, balanse og koordinasjon. Naturopplevelsene er en bonus.

Når du er ute å løper i naturen kan du møt på mange slags utfordringer – alt fra glatt og bratt, til flatt og tørt. Dette gjør treningen allsidig og morsom. Her er noen tips til hva du kan trene på når du er ute i terrenget.

Allsidig trening gir god effekt for hele kroppen

  • Kryss bekker og små elver for balanse og koordinasjon
  • Klatre over steinrøyser og hopp over veltede trær for bevegelighet i hele kroppen
  • Løp opp bratte stigninger for styrke i legger, lår, sete og mage
  • Ta deg ned bratte bakker for styrke i musklene på lårenes framside 
  • Løp i myr for ekstra belastning på hjerte, lunger og styrken i låra

Legg inn styrkeøvelser

Ved siden av selve løpingen, har du mye igjen for å legge inn noen styrkeøvelser underveis. Naturen er det perfekte treningsstudio - her er det bare fantasi og fysikk som setter grenser.

  • Kroppshevinger (pull ups) i en gren trener armer, skuldre og rygg – alle musklene som trekker armene nedover og bakover 
  • Armstrekninger (push ups) med beina på en stubbe gir god trening av armstrekkerne, brystmusklene, skylderne og stabilisatorene i rygg og mage 
  • Beinløft mens du henger i en gren gir fort ”sixpack’en” en god omgang. Bøy knærne og trekk dem så høyt mot ansiktet som mulig. 
  • Spensthopp opp på en stein og ettbeins knebøy mens du holder en stein foran deg gir super effekt av styrke og utholdenhet. Varianten med ett bein gir dessuten god smidighet i ankler og korsrygg og en ekstra stor belastning på alle muskler som strekker bena ut.

Gode sko

Terrengløping krever relativt lave løpesko med grovmønstret såle og god stabilitet og respons. Sjekk utvalget av terrengsko hos din lokale Sport 1-butikk. Kle deg ledig og lett. Husk tynn lue, tynne hansker og en lett skalljakke om du skal løpe i fjellet – været kan skifte fort. Solkrem og en caps med skjerm er viktig i sola, det samme er tilstrekkelig med drikke i en drikkesekk eller et drikkebelte. 

Staver eller ikke?

Noen liker å ha med staver når de løper i bratt fjellterreng. Stavbruk kan bidra til å forebygge at du går ”på trynet”. I tillegg fordeles belastningen på flere muskler, noe som gir gode bidrag til kommende vinters turrenn på ski. 

Les artikkelen med tips for å kle seg for terrengløping her

Tekst: Harald Rishovd