Foto: On

Innleggssåler Superfeet

Mange fjellvandrere, syklister, løpere, langrennsløpere og andre sliter med smerter i knærne eller føttene, noe som ofte stammer fra ustabilitet i en eller begge føttene.

Amerikanske Superfeet har i mange år laget innleggssåler som tar hensyn til fotens anatomi og funksjon. Sålene finnes i flere bredder og tykkelser for å passe til ulike typer føtter og ulike typer av fottøy. Sport 1 fører Green, Wide Green, Blue, Merino Grey, Carbon, Yellow, Berry og Orange. Alle sålene har ulike tykkelser og bruksområder.

Green og Orange

Green og Orange har den dypeste hælkoppen, mens Carbon og Yellow har lavere profil og passer bra i tettsittende sykkelsko og hverdagssko. Merino Grey tilsvarer Green. Berry er spesielt tilpasset damefoten med blant annet en noe smalere fasong. Obs! Riktig såle til ditt bruksområde og skotype er viktig – be veilederen i den lokale Sport 1 butikken om råd. Sålene koster fra 499,- til 599,- pr par.

Løping

Noen ganger er det vanskelig å finne skomodeller som sitter godt på foten. Resultatet kan bli presspunkter, at skoen ikke sitter riktig i hælen, eller at foten beveger seg for mye i skoen. En Superfeet-såle virker stabilisterende for foten i skoen slik at du får færre presspunkter og en bedre passform. Superfeet vil også gi deg bedre støtdemping ved å samle fettputen du har under helen og bedre fotens naturlige støtdemping i leddene. Sålen gir den ustabile/pronerte fottypen hjelp til bedre stabilitet og den gir den rigide/supinerte fottypen bedre trykkavlasting og støtdemping.

Sykling

Ustabilitet i føttene inne i sykkelskoene kan gjøre det vanskelig å plassere pedalklossene perfekt, noe som fører til dårlig kraftutnyttelse og et inneffektivt tråkk. Med Superfeet innleggssåler får føttene stabilitet og støtte, noe som gjør det lettere å posisjonere dem korrekt i forhold til pedalklossen. Dermed overføres større kraft til pedalen og du sykler raskere uten smerter i føttene. 

En annen viktig faktor i sykling er i hvilken vinkel knærne er posisjonert i under tråkket. Dette er viktig både med hensyn til kraftoverføring og slitasje og smerter. Når foten pronerer vil kneet komme mot midtlinjen hvilket øker belastningen på leddbånd og menisker på innsiden av kneet, samt gir kraftlekasje. Ved å redusere overdrevet pronasjon vil man kunne få bedre kraftoverføring og mindre knesmerter.

Fjellstøvler og annet kraftig fottøy

Fjellstøvler er laget i rigide materialer for å beskytte foten mot underlaget og for å gi best mulig stabilitet til fot og ankel. Faren med dette fottøyet er at det er mindre ettergivende og således setter større krav til at du har fått riktig modell og størrelse til din fot. For å vanskeliggjøre det ytterligere fungerer foten slik at når du belaster den så planer den ut, og blir lengre og bredre. Noen gjør dette mer enn andre, men for mange handler det om 1-2 str som foten endrer seg inne i skoen. I sko som fjellstøvler vil dette gi gnagsår og kan også gi slitasjekuler på føttene. En Superfeet-såle vil gjøre at foten ikke planer ut så mye og at foten er blir forutsigbar i fothold til størrelse og fasong. Formen til sålen holder også foten stabilt i støvelen så den ikke sklir så mye fram i nedoverbakker.

Inngåtte fjellstøvler har ofte blitt litt videre i passformen enn de var når du kjøpte dem. Det kan føre til at føttene ikke får tilstrekkelig stabilitet inne i støvlene, men påfølgende ustabilitet og vonde føtter som resultat. Riktige Superfeet innleggssåler vil stabilisere føttene inne i fjellstøvlene og gi godt merkbar økning i komforten på selv de lengste dagsetappene. Det samme gjelder alpin- og snøbrettstøvler.

Langrennsstøvler

Enten du går klassisk eller foretrekker skøyting (eller begge) så er fotens stabilitet inne i støvelen svært viktig for effektiv teknikk og komfort. Riktig bøyepunkt gir bedre fraspark i klassisk, mens økt stabilitet øker kantkontrollen og kraften i skyvet mens du skøyter.

Alpin- og snøbrettstøvler

Alpinstøvler er et ennå mer rigid fottøy enn fjellstøvler så de samme problemene oppstår selvsagt der men det får ofte ennå tydligere konsekvenser i form av ubehag. En fot som pronerer blir som sagt lengre, når den supinerer blir den kortere. Når vi står på ski pronerer og supinerer vi hele tiden og en ustabil fot vil da ofte kunne endre seg en til to størrelser inne i skoen. Dette opplever du som bevegelse og at støvelen ikke sitter riktig, og vanligvis så spenner man da støvelen ennå hardere. Dette resulterer i at du presser foten ytterligere ned, den blir ennå lengre og bredre og du får mer presspunkter og opplever at støvlene er ennå mer ubehagelige. En Superfeet såle vil gjøre foten din litt kortere, litt smalere og gi den bedre funksjon så kraftoverføringen, timingen og balansen blir bedre. For den stabile foten får den endelig den avlastningen/ trykkfordelingen den lengter etter med Superfeet i støvlene.

Hverdagssko

Superfeet kan også gi bedre stabilitet i dine hverdagssko, noe som er viktig hvis du går mye på hardt underlag. Husk også at det er hverdagsskoene du bruker mest,. Har man fått et problem som for eksempel beinhinnebetennelse, akillessmerte eller smerter i hæl og fotbue så er det like mye hva du bruker i hverdagen som hjelper deg til å bli frisk som hva du bruker på trening.

 

Tekst: Harald Rishovd