Backpacking med sykkel i skogen Foto: Xeed

Tips på sykkeltur Bikepacking

Stian Benkø er produktsjef for sykkeldeler og tilbehør hos Sport 1. Han er også en lidenskapelig Bikepacker – her er hans tips for deg som vil på sykkeltur med bagasje for overnatting og hygge!

I Friluftslivets år 2015 hadde jeg 30-40 døgn ute, med 12 dager som lengste tur. Men det trenger ikke å være så ekstremt. Mange av mine beste turer er de der jeg blir dratt med på sparket eller planlagt i lunsjen. Drar man ut etter middag på fredag med planlagt retur lørdag ettermiddag, trenger man ikke å planlegge så mye.

Pakk for skiftende skydekke

Været skifter fort i Norge, men det er ikke så mye som trengs av utstyr for det. Gitt at det er en mild vår-, sommer- eller høstdag, så trenger man ikke noe særlig mer enn det man skal sykle i. Sleng med et tørt ullsett, lett skallbekledning og en lett isolasjonsjakke pluss lue, så er mye gjort. I tillegg, skal du overnatte, er sovepose, liggeunderlag og en form for beskyttelse over hodet lurt. Dette kan være telt eller Tarp (lett presenning). 

Se vårt utvalg av sykkelbekledning her

Uten mat og drikke, duger helten ikke

Forbered middagen hjemme, slik at du enkelt kan tilberede den ute. Gryteretter fungerer supert. Bruk gass hvis du vil gjøre det enkelt, eller fyr bål når og hvor det er lov. Til frokost er havregrøt godt som gull. Gjør den spennende med litt kokosflak, nøtter, bær og smør. Fyll på med sukker, honning eller kanel. Skal du spise lunsjen ute, så fungerer Real Turmat eller Tortillas (maislefser) med ditt favorittpålegg. Dette tar liten plass og kan tilberedes hjemme.

Husk at det på slike sykkelturer er lov til å kose seg. Kaffe, kakao, godis og snacks bør få være med i bagasjen. Fungerer også glimrende som motivasjon for å tråkke på litt ekstra for å komme frem til avtalt rasteplass. 

Se vårt utvalg av turmat her

Spesialtilpassede vesker og bagger

Går sykkelturen for det meste på stier  er det praktisk å ha spesialtilpassede vesker og bagger som fordeler vekten godt på sykkelen. Sykler man på grusvei eller kjerrevei går det fint med tursekk, sidevesker eller sykkeltilhenger.

Se vårt utvalg av sykkelkurver og vesker her

Sykkel pakket for sykkeltur i skogen

Ut på tur, aldri sur - Stian forteller om en av sine overnattingsturer med kompiser på tjukkassyklene!

Det er utrolig hva en natt ute gjør både for kropp og sjel. I fjor høst hadde jeg en flott sykkeltur jeg husker godt. Etter en lang og hektisk periode på jobben, skrek kroppen etter stjerner, bål og sovepose. Heldigvis har jeg kompiser som er som meg og trenger sin dose friluft. Og vi trives best på sykkel. Med fatbikenes inntog har friluftsliv på sykkel blitt mye enklere. Tjukkassene er syklenes versjon av pakkesel og takler tung bagasje selv på grove stier. 

Østmarksetra og Kjerringhøgda

Starten ble på Østmarksetra, med kurs i retning Losby. Målet var Kjerringhøgda, en av de høyere toppene i Østmarka. Vi satte kurs på kjente stier, og etter et par timer med fin stisykling nådde vi målet. Leir ble satt og ved ble sanket. Bålet ble tent, og snart var maten i gang. Kveldens meny ble sossekjøtt og pinnebrød, med brownies til dessert. Grovarbeidet ble gjort hjemme slik at maten enkelt kunne tilberedes. 

Bål gjør noe med sjelen. Det er naturens egen TV, og programmet er alltid bra. Været var topp, så det ble overnatting under åpen himmel. Det blir jo ikke bedre enn sterk måne, klare stjerner og frisk luft. Med frokost og kaffe i magen satte vi kurs mot Vangen. Syklene var betraktelig lettere enn dagen før, og da går stisyklingen som en drøm. Det går riktig nok litt saktere enn på en stitur med fulldemperen, men man ser til gjengjeld mye mer. Vel et døgn senere ankom vi startstedet. Sjelen betraktelig friskere og kroppen passe sliten. 

God tur!