Mann med sykkel nyter solnedgang. Norrøna klær. Foto: Norrøna/Jimmy Svensson

Hva skal du velge? Hjulstørrelser terrengsykler

Innen terrengsykling snakker man om tre ulike hjulstørrelser: 26, 27,5 og 29 tommer. Hvilken skal du velge?

Hjulstørrelsen har mye å si for kjøreegenskapene. Enkelt forklart, så ruller store 29" hjul lettere over ujevnheter i terrenget, samtidig som at syklisten får mindre juling i form av støt fra underlaget. 26" hjul gir på sin side bedre akselerasjon og lavere vekt. 27,5" hjul er en mellomstørrelse som på mange måter kombinerer de beste egenskapene fra 26" og 29".

 

26", 27.5" og 29" hjulstørrelse

At vi i sin tid endte på 26" hjul var ikke annet enn en tilfeldighet. Det var ingen beregninger som lå til grunn, det var rett og slett den størrelsen som var tilgjengelig som terrengdekk. Mange år senere fant flere ut at de ville gå for litt større hjul. Denne gangen tok de utgangspunkt i en 28" felg, også kalt 622 eller 700c. Når amerikanerne slang på et 2.0" dekk døpte de denne størrelsen 29" (det er altså samme felgdiameter som hybrid, bare med større dekk).

Men fremdeles var ikke alle fornøyde. I starten syntes de fleste 29" fungerer ypperlig på sykler med stiv gaffel eller dempegaffel, men når man "putter på" en demper bak, må det jobbes mye med geometrien for å unngå at sykkelen skal føles for treg. Mange kortere og lettere ryttere klager også over tregere akselerasjon og en sykkel som er treg i knotete terreng. Og vips så blåste noen støvet av den gamle 584-størrelsen (650b), allerede benyttet som helballong på kombisykler. Den ble raskt døpt om til 27,5" ettersom den nesten er midt i mellom velprøvde 26" og den nå dominerende 29". Nå noen år senere har utviklingen av rammer kommet dithen at det er like normalt med 27,5" som 29" fulldempede sykler.

Kroppshøyde og bruk

Ulike parameter som kroppshøyde, terrenget du sykler i og om du kjører hardtail eller fulldemper spiller inn i valg av hjulstørrelse på sykkelen. Det samme gjør typen sykling du driver med. Sykler du lange maratonritt? Da bør du vurdere 29" eller 27,5". Sykler du sti med hardtail, da er vår anbefaling 29". Sykler du fulldempet på sti? Foretrekker rask akselerasjon og smidighet kan holde en knapp 27,5", mens de som foretrekker fremkommelighet og stabilitet velger 29" Det er verdt å merke seg at enkelte produsenter har tatt valg på hjulstørrelser. 29" er i en ny renessanse, så noen tilbyr kun 27,5 på enkelte modeller.  

Pluss-størrelser

Dette er sykler med bredere dekk enn det som til nå har vært vanligst på terrengsykler. Plussdekkene går fra 2,8-3,2", og gir bedre grep og større komfort enn tilsvarende dekk i bredde 2,1-2,3". De smalere dekkene gir på sin side ofte bedre presisjon, så her handler det aller mest om å prøve selv og se hva du liker best. 

Les mer om valg av riktig sykkel her