Ta vårsjekken av sykkelen selv Klargjøring av sykkelen

Det er viktig å se over sykkelen før, i løpet av og etter sykkelsesongen. Her kommer noen tips til hvordan enkelt klargjøre sykkelen din.

Rengjør alltid sykkelen først

Alle sykler har godt av en vask av og til. Start derfor med å vaske sykkelen helt ren. Pit Stop Kit fra Weldtite inneholder alt du trenger med unntak av en svamp og lunka vann. Skyll sykkelen med hageslangen. Vask først felger og kjede med det miljøvennlige avfettingsmiddelet, deretter vasker du resten av sykkelen med en svamp. Tørk godt med en ren fille, vær nøye med alle vinkler og kroker. 

 

 

Smør kjedet som en proff

Hvis kjedet er skikkelig grisete før du starter anbefaler vi Weldite kjedevasker. Den fjerner effektivt skitten, og kjedet vil være klar for ny olje. Kjedet smører du på innsiden for å få best effekt, det vil si den delen av kjedet som legger seg mot tannhjulene på sykkelen. Drypp en dråpe kjedeolje på hvert kjedeledd, fortsett til du har tatt hele kjedet før du snurrer pedalene bakover i ca 30 sekunder. Avslutt med å forsiktig tørke av overflødig olje. 

 

 

Sjekk bremsene

En god sjekk av bremsene er viktig. Har du en sykkel med felgbremser, er det viktig at du rengjør felgen og bremseklossene. Deretter sjekker du at bremseklossene legger seg riktig mot bremseflaten (sideveggen) på felgen. Det mest ideelle er at fronten av klossen treffer felgen ca 1 mm før resten av klossen – dette gjør at klossen blir liggende flat mot felgen når bremsene aktiveres.

Har sykkelen skivebremser, bør du vaske bremseskiva og klossene med skivebremsevask. Spray på og tørk av med en ren fille. Merk at skivebremsevasken er brannfarlig avfall.

Kontroller sykkelen for slark i styrelager og nav

Stramming av lagre kan du med fordel sette bort til den lokale Sport 1 butikken, men du kan selv enkelt sjekke om det er slark i styrelager, kranklager og nav.

For å kontrollere styrelager låser du frembremsen og skyver sykkelen fram og tilbake. Er det slark, så må det strammes snarest – både på grunn av slitasje og sikkerhet.

Nav kontrollerer du ved å bevege hjulet sideveis i ramme/gaffelen. Er det slark, så bør den strammes snarest for å unngå navhavari.

Opplever du slark på styrelager, kranklager eller nav anbefaler vi at du går til din lokale Sport 1 butikk. Der vil du finne den hjelpen du trenger.