Hopp til hovedinnhold

I standard hjelmtester slippes hjelmen rett ned på en flat overflate. Men når man faller i virkeligheten, treffer hodet vanligvis bakken med en skrå vinkel og det oppstår en spinnbevegelse som kan føre til belastninger på hjernen.

I en hjelm med MIPS Brain Protection System (BPS) er skallet og foringen adskilt med et lavfriksjonslag. Når hjelmen utsettes for slag fra en skrå vinkel, gjør laget med lav friksjon at hjelmen glir i forhold til hodet og beskytter mot rotasjonsbevegelse. Lavfriksjonslaget bidrar altså til å absorbere og endre retningen på rotasjonsenergier og rotasjonskrefter som overføres til hjernen. Laget merkes sjelden av brukeren ettersom det er tynt, lett og integrert i hjelmens eksisterende ventilasjon.

Å redusere rotasjonskrefter har vært fokuset til Sweet Protection helt siden begynnelsen. I 2011 startet de å samarbeide med MIPS, som et av de første hjelmmerkene på markedet. I dag er MIPS-teknologien implementert enten som standard eller som et alternativ på alle sykkel-, ski- og snowboardhjelmer fra Sweet Protection.

Basert på kroppens naturlige egenskaper

MIPS-teknologien er basert på studier av hjernens biomekaniske egenskaper. Hjernen vår er omgitt av cerebrospinalvæske som beskytter ved å la hjernen skli når den blir utsatt for et skrått slag.

Det tynne lavfriksjonslaget i MIPS-hjelmer etterligner den beskyttende cerebrospinalvæsken ved å muliggjøre en relativ bevegelse på 10-15 mm mellom hodet og hjelmen. Laget er 0,5-0,7 mm tynt og holdes på plass av komposittankre som kan bøyes i alle retninger, slik at hodet kan fortsette i den retningen det opprinnelig beveget seg.


 

Vitenskapelig testet og bevist

MIPS er utviklet gjennom studier og testing i Sverige siden 1996. Testene er utført av noen av verdens ledende forskere innen biomekanikk og nevrovitenskap ved KTH Kungliga Tekniska högskolan og Karolinska Institutet. De to universitetene opprettet en felles avdeling som heter Neuronik.

Forskningsprosjektet ved Neuronik førte også til utvikling av en hjelmtestrigg for slag fra skrå vinkel. Her er det mulig å måle lineære akselerasjoner i alle retninger og rotasjonsakselerasjoner rundt alle akser. I tillegg til den skrå slagtesten har MIPS også tilgang til en datamodell utviklet ved KTH Kungliga Tekniska högskolan. Datamodellen simulerer slag mot hode og nakke, og brukes for å teste og optimalisere de beskyttende egenskapene i hjelmer med MIPS.

Kilde: Sweet Protection