SPORT 1 Slik passer du på sykkelhjelmen din

Er uhellet ute, kan en god sykkelhjelm redde liv. Da er det vel en selvfølge å ta godt vare på den? Her er noen tips til stell og vedlikehold av sykkelhjelmer.

Sykkelhjelmer absorberer slaget ved et sammenstøt med et hardt objekt ved at skumlaget knuses og dermed absorberer mye av energien i sammenstøtet. Derfor bør hjelmer som har fått en hard smell skiftes ut, og barna bør lære at hjelmen ikke skal slenges på gulvet i gangen utenfor klasserommet eller hjemme, eller i asfalten utenfor ballbingen.

Hvordan vasker jeg min sykkelhjelm?

Vask av hjelm foregår i tre steg. Det første er utvendig, noe som mest er kosmetisk og for trivselen med å ha en ren hjelm. Vask skallet med lunkent vann og et mildt vaskemiddel, unngå vaskemidler eller fettløsende midler med petroleumsbaserte virkemidler! Neste steg er de innvendige polstringene som har lett for å lukte mindre godt etter lange sykkelturer i varmt vær. Disse kan som oftest tas ut og vaskes i vaskemaskinen sammen med resten av sykkeltøyet. Hvis du ikke er helt sikker på hvor de skal plasseres etter vask, kan det være smart å ta et bilde av innsiden av hjelmen med mobilen før du fjerner polstringene. Vask hjelmen innvendig med mildt såpevann før du setter polstringene tilbake på plass. Siste steg er å vaske reimene. Lag samme blanding med mildt såpevann og gni dette inn i alle stroppene før du skyller godt. 

Hvor lenge varer en sykkelhjelm?

Selv om du ikke slår hjelmen hardt mot et objekt ved et velt eller en kollisjon, er det mange faktorer som påvirker hjelmens levetid, for eksempel sollys, svette og daglig slitasje. Bruker du hjelmen mye, bør du som en tommelfingerregel bytte den ut hvert tredje år.

Kan jeg male hjelmen eller sette på klistremerker?

Barn har ofte lyst til å male hjelmen, og barn ”i alle aldre” liker klistremerker. Maling bør unngås da løsemiddel kan være skadelig for skumlaget. Og som vi skrev tidligere så er det skumlaget som skal ta vare på hodet ved en velt – du vil ikke at det er svekket! Noen klistremerker har også et lim som inneholder løsemiddel, vår anbefaling er derfor å unngå både maling og klistremerker – uansett hvor kule de er. Fester for GoPro er ok, de har et lim som ikke skader hjelmen.

Hvordan oppbevarer jeg hjelmen?

Unngå å la hjelmen ligge i bilvinduet i sterk solvarme. Tørk av svette og søle etter bruk og legg den i et mørkt og tørt skap, gjerne i en myk oppbevaringspose. 

Hvordan ser jeg at hjelmen er skadet?

Er det synlig utvendig skade på skallet eller i skumlaget, kan du være sikker på at hjelmen har fått seg en smell som gjør at den bør byttes ut. Det vanskelige er de skadene du ikke kan se, men som allikevel kan ha gjort hjelmen svakere. Sjekk med din lokale Sport 1-butikk om du er usikker.