Tips til økter fra Team Sport 1 Skinstad Effektiv trening på tredemølle

En god tredemølle kan brukes til mange typer trening. Her får du Team Sport 1 Skinstads beste tips til effektiv mølletrening.

En tredemølle kan brukes til intervalltrening, langkjøring og restitusjonsøkter. Vi i Team Sport 1 Skinstad har brukt mølle til alt dette, men aller mest egner den seg kanskje til hardtrening.

Det som gjør tredemølle så effektivt, er at du har full kontroll på intensiteten og at du kan jobbe sammenhengende så lenge du vil. Her får du Team Sport 1 Skinstads beste mølleøkter.

6x5 minutter

Dette er intervallen vi bruker mest om høsten, da det jobbes knallhardt for å øke kapasiteten. Her jobbes det lenge på høy belastning, da målet er å ligge mellom 90-95 prosent av makspuls underveis på dragene. Dette er en økt som krever at du er forholdsvis godt trent om du skal holde trøkket oppe, da pausene bare er 2 minutter. På det første draget bør du bruke 90 sekunder på å få opp pulsen, mens du på de resterende dragene bør bruke 60 sekunder. Du kan selvsagt kjøre 5x5 og 7x5 også, om du føler du får bedre utbytte av det.

Oppvarmingen bør inneholde en generell del; for eksempel 10-15 minutter på lav intensitet, og en spesifikk del; 2-3 kontrollerte drag opp mot 85-90 prosent av makspuls. Dette gjøres for å forberede kroppen best mulig på intervallen. Når du er ferdig med intervallen, kan det være greit med 5-10 minutter rolig jogg eller gange for å få igjen pusten.

Les mer om Abilica Stream TM X her 

4x4 (45/15)

6x5 minutter på 90-95 prosent av makspuls er en type trening som gjennom forskning har vist seg svært effektiv. Utfordringen er at dette også har vist seg å være vel tøft å gjennomføre for folk flest. Heldigvis finnes det også forskning som viser at 45/15 er en effektiv intervallform som kan funke vel så bra.

Med 45 sekunders innsats og 15 sekunders pause i 4 omganger legges det godt til rette for å presse seg. Gjør du dette i 4 serier med 2 minutters seriepause, da får du ei super hardøkt. Her kan du presse hardere enn om du ville kjørt dragene uten korte pauser underveis, og til slutt vil pulsen nærmest være høy gjennom hele draget - også i pausene. Også her bør du jobbe opp mot 90-95 prosent av makspuls, og oppvarmingen og nedjoggingen bør være lik som beskrevet over.

Les mer om Abilica Premium AC Treadmill her

45 minutter terskel

Den tredje mølleøkta vi anbefaler, som gir både høy kvalitet og god treningseffekt er 45 minutter terskel. Etter 5-10 minutter rolig oppvarming, kan du sette mølla på halvmaraton-fart. Om du er vant til å løpe kortere distanser, vil dette være litt saktere enn du løper 5 og 10 kilometer på.

Her skal du da jobbe 45 minutter sammenhengende uten å bli stiv i muskulaturen, eller under terskel om du vil. For de fleste vil terskelen ligge rundt 85 prosent av makspuls. Her kan du jobbe med teknikken, puste godt og flyte deg gjennom 45 minutter på en jevn og god fart. Avslutter du økta med 5 rolige minutter, har du ei knalløkt på en time.

God økt!