Fra Team Sport 1 Skinstad Høstens favorittøkter

Høsten. Smak litt på det ordet. Dette er et ord som alene får opp pulsen hos hver eneste skiløper i hele Norge. Team Sport 1 Skinstad gir deg sine favorittøkter om høsten.

Tekst og foto: Team Sport 1 Skinstad

Høsten er kald, grå og mørk. Det er på en måte ekstra kaldt om høsten, og det kjennes ut som man aldri får kledd på seg nok. Da skjer det noe med enhver skiløper. Det er om høsten alvoret begynner å nærme seg, og det er da den aller tøffeste treninga venter. Mengdetreningen skal opprettholdes – uansett vær – og intervalløktene skal være tøffere enn noen gang.

Tøffeste treninga gjennomføres på høsten

Derfor elsker også de fleste skiløpere høsten. Skisesongen, som vi alle gleder oss til, er rett rundt hjørnet og endelig kan vi presse for fullt på intervallene. Kanskje er vi skiløpere spesielle – en egen rase. Vi tror egentlig ikke det. Vi tror høsten er en periode alle kan lære seg å elske, og nå skal du få innblikk i øktene vi gleder oss til hvert eneste år.

Temperaturen om høsten er perfekt for hardtrening. Du blir verken for varm eller for kald, og den friske høstlufta oppleves god for både allergikere, astmatikere og folk flest. De mørke kveldene gjør også at treningsøktene bør være korte og effektive, og da passer tøffe intervalløkter som hånd i hanske. Om høsten trener de fleste skiløperne hardt to til tre ganger i uka, og med ustabile rulleskiforhold blir det ofte slik at kvalitetsøktene gjennomføres med løpesko på beina. Riktig fottøy er en forutsetning for å trives i terrenget, et underlag som absolutt er å anbefale med tanke på belastningen på beina.

Elghufs, har du hørt om det?

Dette er en av hovedingrediensene i høsttreninga til skiløpere. Å løpe, eller hufse, som elgen er ganske så likt diagonalgang og klassisk skiteknikk. Med staver i hendene får man også brukt stort sett hele kroppen. Dette gir også størst mulig treningseffekt på hjertet, som skal pumpe blod ut til alle musklene i kroppen som jobber for å få deg opp bakken.

Skigang

Blir det for bratt til å hufse deg oppover er det skigang som gjelder – også for eliten! Da skal du ha snert i frasparket og dra deg opp bakken med både armer og bein, noe som også garanterer høy puls. Se for deg at du er en skiløper som jobber med full innsats mot OL-gull og at du kan stjele hundredeler i hvert fraspark. Elghufs, skigang eller løping med staver kjøres aller helst opp en slak alpinbakke eller bratt grusvei. 

Eliten kjører som regel fem til sju intervalldrag på fire til seks minutter, og ligger rundt 90 til 95 prosent av makspuls. Det finnes imidlertid forskning som viser at innsats i for eksempel 45 sekunder og pause i 15 sekunder, såkalt 45/15, kan virke vel så bra for folk flest. Da anbefaler vi at du kjører fire runder med 45/15, fire ganger, noe som i praksis betyr fire drag på fire minutter. Uansett nivå trenger du pauser mellom intervalldragene, og da er pauser på to minutter enkelt og greit å forholde seg til. I pausene kan det være smart å holde seg litt i aktivitet, og du bør alltid holde igjen litt helt i starten av intervalldragene.

Tøffe løpeøkter

Trives du best uten staver i hendene, trenger du ikke sitte inne av den grunn. Tøffe løpeøkter er også fantastisk trening, og kan gjennomføres selv om du bor i områder der det ikke finnes lange motbakker. I det vi kaller for naturlig intervalltrening, løper man en rundløype med all slags terreng og legger inn noen tøffe drag i de tyngste partiene i løypa. Utforbakkene kan fungere som pauser, eller du kan gå i pausene for å få ned pulsen. Uansett bør målet med økta være å få mange minutter med høy puls, så høy at du ikke klarer å prate lenger, da det er dette som gir aller best effekt på den viktigste muskelen av alle – hjertet.

Det finnes ikke noe bedre tid for intervaller og tøff barmarkstrening enn høsten, så her er det bare å snøre på seg skoa og komme seg ut!