Hopp til hovedinnhold

Slyngetrening gir god trening av kjernemuskulaturen, som er viktig for alt fra langrennsløpere til terrengsyklister, stiløpere og alle oss som ”bare” vil holde kroppen i form.

Opprinnelig ble slyngetrening brukt i rehabilitering av nakke, rygg og hofter. Den gode treningseffekten på kjernemuskulaturen gjorde imidlertid at også ivrige mosjonister og  toppidrettsutøvere innen idretter som golf, alpint, langrenn, terrengsykling og kajakkpadling, fikk øynene opp for den smarte treningsformen.

Gir stabilitet

Slyngene skaper en instabilitet i bevegelsen på den måten at de ikke styres av en låst bevegelsesbane som et tradisjonelt styrketreningsapparat gjør. De er derfor godt egnet til å trene stabilitet.

Tips til øvelser:

  • Pushups: Her velger du selv hvor tøff øvelsen skal være. Jo mer vannrett du holder kroppen, desto tyngre blir øvelsen. Ha fokus på en sterk kjerne!
  • Roing: Det samme gjelder for roing med slynge. Står du mer oppreist, blir øvelsen enklere å utføre. Du kan veksle mellom smalt og bredt grep. Stram godt i magen og hold kroppen sterk og strak gjennom hele øvelsen. 
  • Utfall: Gjør utfall med en og en fot i slyngen bak deg. For ekstra utfordring kan du legge inn et hopp. 
  • Knebøy: Hold i slyngen og gjør knebøy – gjerne med et hopp på toppen for ekstra utfordring.
  • Ettbens-knebøy: Slyngen er et supert vertkøy for å øve på ettbens-knebøy! Men dette er en avansert øvelse, så du bør ha god kontroll på knebøy og utfall først. Her får du hjelp av slyngen til å komme deg opp igjen, og du velger selv hvor mye du vil at slyngen skal bidra. Du kan både ta skikkelig tak og dra deg opp, eller såvidt holde i slyngen kun for å opprettholde balansen. 
  • Plankevarianter: Ha beina i slyngen og kjør planken på albuer eller hender, eller veksle mellom albuer og hender i en klatreplanke. Du kan også prøve å bøye knærne og trekke til deg bena, eller kjøre sideplanke.
  • Hoftehev: Her ligger du på ryggen med beina i slyngen og bruker sete og bakside lår til å løfte hoftene opp. Du kan også ha underkroppen over bakken og trekke til deg føttene i slyngen, samtidig som du fortsetter å holde hoftene hevet. Dette tar godt på bakside lår, sete og rygg.
  • Triceps: Hold slyngen foran deg og senk deg frem ved å bøye i albueleddet. Kjenn at du bruker baksiden av armene for å strekke ut igjen til utgangsposisjon.

 

Tren smart og skadeforebyggende

Når du trener med slynger er det viktig å sørge for at bevegelsene gjøres så riktig som mulig, vær spesielt oppmerksom på at ryggen holdes i en nøytral posisjon. Som med all annen trening bør du starte rolig og bygge deg opp gradvis. Ved smerter i nakke, skuldre, rygg eller hofte bør du konsultere fysioterapeut før du starter treningen.

Kjøp Abilica PowerSling her

Se hele utvalget av hjemmetreningsutstyr fra Abilica her.