Sykling i snø med fatbike - hjul fra Vee Tire Co Foto: Vee Tire Co

Tips Kle deg for vintersykling!

Å sykle ute i vinterhalvåret kan gi fantastiske opplevelser og mosjon. Å holde seg varm, men allikevel ikke bli for varm og svett kan være en utfordring. Her gir vi deg noen tips om hvordan kle deg riktig for vintersykling!

Tips 1; hold fingre, tær og hode varmt, og ta en titt på temperaturen utendørs eller værmeldingen om du skal ut på lengre sykkeltur.

Tips 2; husk refleks! Se og bli sett i mørket så bruk refleks på kroppen og lykt/lys på sykkelen.

Hva som er passe varmt eller passe kaldt skiller seg fra person til person, prøv deg fram. 

Overkroppen

Avhengig av hvor mange minusgrader, lengde på sykkeltur, tempo du skal holde og hvordan kropp og hode tåler kulda er viktig å ta hensyn til når du skal kle deg for sykkeltur. Bruk supertrøye innerst. Da transporterer du fuktigheten vekk fra kroppen så du føler deg tørrere. Trekk et lett mellomlag, gjerne i ull, over supertrøya på kalde dager. Ytterst bruker du en vindtett og vannavstøtende sykkeljakke med ekstra lang rygg. På kalde dager er det lurt med en løs hals i halsen som man også kan trekke opp bak nakken for å ikke slippe til så mye vind. 

Underkroppen

Bruk lang sykkelbukse med vindtett front, helst med seler for å hindre kuldeglipe i korsryggen. Hvis det er kaldt eller vått, kan du med fordel bruke overtrekksbukse utenpå.  

Hodet

Hjelmlue under hjelmen beskytter effektivt mot kulda. Bruk briller for å beskytte øynene mot kulde og fartsvind, og for bedre sikt i flatt lys.

Hendene

Vindtette, vannavstøtende og varme hansker med lange fingre, evt ”tofinger-hansker” eller votter om det er ekstra kaldt. Kalde, stive fingre gir deg raskt problemer med giring og bremsebruk.

Føttene

Trekk vanntette, varme skotrekk over de vanlige sykkelskoene dine eller kjøp ekstra varme sykkelsko for vinterbruk. Bruk varme ullsokker som går litt opp på leggen. Obs! Iskaldt snøslaps gir ekstremt rask nedkjøling – vær nøye med å holde føttene tørre og varme!

Gode tips til langturen

Ta med ekstra hansker og gjerne et par tørre ullsokker i sekken. Begge er gode å ha hvis du blir våt og kald. Putt en hundrelapp i lomma i tilfelle du vil stoppe for varm drikke og en bolle eller tre.

Husk rikelig med lunken eller varm drikke i f.eks. en termos i ryggsekken. Oppbevar energibarene nær kroppen så de ikke blir steinharde i kulda.

Hvis du kjører bil til og fra der du skal sykle, så ta med et tørt skift fra topp til tå, og drikk en kopp med varm drikke med en gang turen er avsluttet.